Skjematisk tegning av aorta med avgang av pulsårer til bena. 1) Normal aorta 2) Spoleformet aneurisme 3) Blodlevrer (tromber) fyller ofte deler av aneurismet.

KF-bok. Begrenset gjenbruk

I vanlig medisinsk språkbruk er aneurisme oftest betegnelse på en avgrenset utvidelse av en pulsåre eller en utbukning av veggen i venstre hjertekammer der veggen er skadet av et hjerteinfarkt.

Aneurisme på hovedpulsåren, gjerne kalt aortaaneurisme, forekommer i alle deler av aorta, men er hyppigst i aortas nedre del nedenfor avgangen av nyrepulsårene, og kalles da abdominalt aortaaneurisme, ofte benevnt AAA. Dette er en degenerativ sykdom med en spoleformet utvidelse av alle vegglag, se figur.

Aortaaneurisme forekommer 4-5 ganger hyppigere hos menn enn hos kvinner, og hos menn over 65 år finnes det hos 5-10 %. Selve årsaken er ukjent, men viktige risikofaktorer er aterosklerose (åreforkalkingssykdom) hvor spesielt alder, røyking og høyt blodtrykk er viktige faktorer. Tilstanden er også arvelig med en svakhet i åreveggen. Det er 10-12 ganger økt risiko  ved aneurisme hos nære slektninger.

I sjeldnere tilfeller kan aortaaneurisme ha andre årsaker, som skade utenfra eller infeksjon/betennelsessykdom. I tidligere tider var syfilis en ikke ukjent årsak.

I de fleste tilfeller gir aortaaneurisme ingen symptomer, men det kan gi smerter lokalisert til der aneurismet er. Smertene kan komme og gå og vare fra minutter til timer. I de fleste tilfeller stilles diagnosen imidlertid tilfeldig ved undersøkelse med ultralyd, CT eller MR når det er gjort av andre årsaker.

Den største faren ved sykdommen er at det tynnveggede aneurismet uten forvarsel kan sprekke, med katastrofalt stor blødning som resultat. Risikoen for at dette skal skje øker med aneurismets diameter. Kirurgisk behandling kan forebygge aneurismet kan sprekke, og diametermålinger vil være avgjørende for tidspunkt for operasjon. I øvre del av aorta vil grenseverdien være 55-60 mm, og i nedre del 50-55 mm, avhengig av kjønn og kroppsstørrelse. Resultatene av slik forebyggende operasjon er meget gode.

En sjeldnere form for aneurisme er det som kalles for dissekerende aortaaneurisme. Ved denne tilstanden oppstår en rift i det innerste vegglaget i aorta og blodet presser seg da vei mellom vegglagene ned gjennom aorta. Dette kan føre til at avgangen av pulsårene til viktige organer blir blokkert, slik at organene mister sin blodtilførsel.

Når disseksjonen skjer i første del av aorta, kan det blokkere blodtilførselen til hjertemuskulaturen og gi symptomer nokså like de som oppstår ved akutt hjerteinfarkt. Ellers vil smertenes lokalisasjon være avhengig av hvor skaden er skjedd. Akutt kirurgisk behandling kan være livreddende.

Ved hjernehinneblødning vil årsaken ofte være sprekk i en liten utposning med tynn vegg på en av pulsårene som går i årehinnen utenpå hjernen. Etter røntgenundersøkelse av blodårene (angiografi) kan tilstanden i mange tilfeller behandles operativt eller med kateterteknikk inne i pulsåren, slik at en får blodet til å levre seg (trombosere) i aneurismet. Slik teknikk kan også brukes ved blødning inne i hjernen (hjerneblødning) når årsaken er en eller flere aneurismer.

Aneurismer på venstre hjertekammer oppstår som en følge av ødeleggelse av en del av muskulaturen i venstre hjertekammer ved hjerteinfarkt. Når den friske delen av hjertemuskelen for hvert hjerteslag øker trykket i hjertekammeret for å pumpe blod ut gjennom aorta, kan den svekkede delen av veggen gi etter litt etter litt, slik at det oppstår en utposning. Dette kan bidra til hjertesvikt og hjerterytmeforstyrrelser, og det kan i aneurismet danne seg blodlevrer (tromber) som kan løsne, følge blodstrømmen og gi skade i hjernen (embolier) og i andre viktige organer.   

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.