Ryggmargen.

Ryggmargen. Skjematisk fremstilling av tverrsnitt av ryggmargen som viser de medullare banene (strengene). De røde områdene viser nedstigende baner, de oppstigende er blå, og områder med fibrer i begge retninger er grønne.

Av /KF-arkiv ※.

Bakhorn er betegnelsen på de to bakre, utstikkende delene av den grå substansen (substantia grisea) man kan se i et tverrsnitt av ryggmargen (medulla spinalis). I den grå substansen (sies å ligne en «H» eller en sommerfugl) som består av multipolare nervecellelegemer og nervefibre, er bakhornene lengre og slankere enn forhornene. I midten forenes de ved en sentral midtbjelke eller forbindelsesbro (substantia intermedia centralis).

Faktaboks

Også kjent som

latin: cornu posterius

Tredimensjonalt representerer hvert av bakhornene en sammenhengende søyle (columna posterior) av internevroner i ryggmargen. Søylen er dannet av afferente nervefibre fra perifere sensoriske reseptorer, hvis cellelegemer ligger samlet som spinalganglier ved inngangen til ryggmargens bakre/dorsale rotsystem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg