Ryggmargen.

Ryggmargen. Skjematisk fremstilling av tverrsnitt av ryggmargen som viser de medullare banene (strengene). De røde områdene viser nedstigende baner, de oppstigende er blå, og områder med fibrer i begge retninger er grønne.

Av /KF-arkiv ※.

Forhorn er i anatomien vanligvis betegnelsen på den forreste, parvise utbukningen av ryggmargens grå substans som fremkommer når ryggmargen overskjæres på tvers. I virkeligheten danner forhornene en søyle (columna anterior) på hver side av en langsgående spalte (fissura mediana anterior) i ryggmargens hvite substans, og er medialt forbundet med en 'bro' (substantia intermedia centralis). Her ligger store celler i grupper (betegnet som multipolare motoriske forhornceller), ofte i varierende antall i de forskjellige delene av ryggmargen, som hver forsyner et bestemt muskelområde. Fra cellene i forhornet går fraførende (efferente) nervefibre sammen og danner ryggmargens fremre nerverøtter. De går til endeorganet som her er den tverrstripete skjelettmuskulaturen.

Faktaboks

Også kjent som

ventralhorn

Dersom cellene i ryggmargens forhorn blir skadet, vil det resultere i en såkalt perifer lammelse av muskulaturen. Poliomyelitt er et eksempel på slik nerveskade.

Forhorn (cornu anterius) er også betegnelsen på den fremre delen av sideventriklene i hjernen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg