forhorn

Ryggmargen.

Ryggmargen. Skjematisk fremstilling av tverrsnitt av ryggmargen som viser de medullare banene (strengene). De røde områdene viser nedstigende baner, de oppstigende er blå, og områder med fibrer i begge retninger er grønne.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Forhorn er i anatomien vanligvis betegnelsen på den forreste, parvise utbukningen av ryggmargens grå substans som fremkommer når ryggmargen overskjæres på tvers. I virkeligheten danner forhornene en søyle (columna anterior) på hver side av en langsgående spalte (fissura mediana anterior) i ryggmargens hvite substans, og er medialt forbundet med en 'bro' (substantia intermedia centralis). Her ligger store celler i grupper (betegnet som multipolare motoriske forhornceller), ofte i varierende antall i de forskjellige delene av ryggmargen, som hver forsyner et bestemt muskelområde. Fra cellene i forhornet går fraførende (efferente) nervefibre sammen og danner ryggmargens fremre nerverøtter. De går til endeorganet som her er den tverrstripete skjelettmuskulaturen.

Faktaboks

Også kjent som

ventralhorn

Dersom cellene i ryggmargens forhorn blir skadet, vil det resultere i en såkalt perifer lammelse av muskulaturen. Poliomyelitt er et eksempel på slik nerveskade.

Forhorn (cornu anterius) er også betegnelsen på den fremre delen av sideventriklene i hjernen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg