Blodfortynnende midler er en misvisende betegnelse på legemidler som reduserer blodets evne til å koagulere. Med blodfortynnende midler mener man antikoagulerende midler. Se antikoagulasjonsbehandling.

I motsetning til hva betegnelsen antyder, blir blodet ikke tynnere eller mindre seigt av blodfortynnende midler. Seigheten eller viskositeten forblir den samme, men proteinsystemet som lager blodpropper, koagulasjonssystemet, hemmes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Bendik Verlo Nes

Defineres platehemmere (acetylsalisyslsyre, Klopidogrel og Dipyridamol) også som blodfortynnende, eller er det bare antikoagulatnia (warfarin, heparin og DOAK)?

Hvis platehemmere også defineres som platehemmere, hva med å endre det første avsnittet til:

Blodfortynnende midler er en misvisende betegnelse på legemidler som reduserer blodets evne til å koagulere. Med blodfortynnende midler mener man antikoagulerende midler. Antikoagulerende midler deles inn i to, antikoagulantia og platehemmere.

svarte Erlend Hem

Problemstillingen er drøftet i språkspalten i Tidsskrift for Den norske legeforening i 2016: https://tidsskriftet.no/2016/04/sprakspalten/blodfortynnende-midler
Det står der at: «Vi bruker oftest det samme ordet [blodfortynnende] om platehemmende legemidler: «Siden du har hatt et infarkt og er blitt blokket, må du bruke et blodfortynnende legemiddel resten av livet.» Det gjør det hele mindre presist, men distinksjonen er ikke så viktig for pasientene og knapt nok for leger flest.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg