Blodpropp, propp av koagulert blod som stopper til et blodkar. Proppen kalles en embolus hvis den er dannet et annet sted i kretsløpet og er ført med blodet til det stedet der den setter seg fast. Er proppen dannet på stedet, kalles den en trombe. Symptomene avhenger av størrelsen og beliggenheten til det tilstoppede blodkaret. En skiller gjerne mellom blodpropp i venene og blodpropp i arteriene. Hovedårsaker til blodpropp i venene er blodets levringssystem, i tillegg til skadet årevegg og langsom blodstrøm. Ved blodpropp i arteriene er også blodplatene av vesentlig betydning i tillegg.

Venetrombose opptrer ofte i de dype venene i bekkenet og bena som komplikasjon etter større kirurgiske inngrep, større skader, kompliserte fødsler og alvorlige indremedisinske lidelser som kreft, hjerneslag, hjertesvikt og større infeksjoner. Typiske symptomer er smerter og hevelser i beinet som er ramma. Diagnosen stilles ved ulike undersøkelser på røntgenavdeling. Venetrombose vil kunne føre til blodpropp i lungen (lungeembolisme) dersom en del av tromben løsner og føres med blodet til lungen. Dette er en alvorlig tilstand, i verste fall er den dødelig. I beinet kan senfølgen bli såkalt posttrombotisk syndrom med kronisk hevelse, åreknuter, hudforandringer og eventuelt leggsår. Behandlingen omfatter blodproppoppløsende midler (fibrinolysebehandling) og antikoagulasjonsbehandling. I tillegg hjelper tiltak som øker sirkulasjonen, som å bruke elastisk strømpe.

Arterietrombose opptrer oftest på grunnlag av aterosklerotisk sykdom i arterieveggen. Arterietrombose er hovedårsaken til hjerteinfarkt, hjerneslag og tilstoppinger i beinas arterier. En spesiell form er embolisme til arteriesystemet, spesielt til hjernens arterier, fra venstre forkammer ved forkammerflimmer. Dette er årsak til ca. en tredel av alle hjerneslagstilfeller. Behandlingen omfatter også her blodproppoppløsende midler og antikoagulasjonsbehandling i tillegg til blodplatehemmere som acetylsalisylsyre. I beinas arterier vil det kunne være aktuelt med kirurgisk behandling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.