Embolisme.

Embolisme. En blodpropp (trombe) er tegnet inn i den venstre blodåren, som for eksempel kan representere en lårvene. Dersom en bit av denne blodproppen løsner, vil den føres med blodstrømmen som en embolus og sette seg fast der blodåresystemet smalner av og ikke lar proppen passere, for eksempel i en lungearterie. Pasienten får da en lungeembolus, «blodpropp i lungen».

Av /KF-arkiv ※.
Embolisme.

Embolisme. Typiske eksempler på embolisme. På den venøse siden kan deler av en blodpropp i en vene i benet (1) løsne og føres med blodet via nedre hulvene (2) gjennom høyre forkammer (3) og ut i en lungearterie (4) som blodpropp i lungen. På den arterielle siden kan deler av en blodpropp i venstre forkammer (5), for eksempel ved forkammerflimmer, løsne og føres med blodet via livpulsåren (6) til en av hjernens arterier (7) og gi hjerneslag, eller til en benarterie (8) og gi akutt stans i blodtilførselen til foten med fare for koldbrann.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Blodpropp er en propp av koagulert blod som stopper til et blodkar. Proppen kalles en embolus hvis den er dannet et annet sted i kretsløpet og er ført med blodet til det stedet der den setter seg fast. Er proppen dannet på stedet, kalles den en trombe. Symptomene avhenger av størrelsen og beliggenheten til det tilstoppede blodkaret. Man skiller gjerne mellom blodpropp i venene og blodpropp i arteriene. Hovedårsaker til blodpropp i venene er blodets koagulasjonssystem, i tillegg til skadet årevegg og langsom blodstrøm. Ved blodpropp i arteriene er også blodplatene av vesentlig betydning i tillegg.

Faktaboks

Også kjent som
trombe, embolus

Venetrombose

Venetrombose opptrer ofte i de dype venene i bekkenet og beina som komplikasjon etter større kirurgiske inngrep, større skader, kompliserte fødsler og alvorlige indremedisinske lidelser som kreft, hjerneslag, hjertesvikt og større infeksjoner. Typiske symptomer er smerter og hevelser i beinet som er ramma.

Diagnosen stilles ved ulike undersøkelser på røntgenavdeling. Venetrombose vil kunne føre til blodpropp i lungen (lungeembolisme) dersom en del av tromben løsner og føres med blodet til lungen. Dette er en alvorlig tilstand, i verste fall er den dødelig. I beinet kan senfølgen bli såkalt posttrombotisk syndrom med kronisk hevelse, åreknuter, hudforandringer og eventuelt leggsår.

Behandlingen omfatter blodproppoppløsende midler (fibrinolysebehandling) og antikoagulasjonsbehandling. I tillegg hjelper tiltak som øker sirkulasjonen, som å bruke elastisk strømpe.

Arterietrombose

Arterietrombose opptrer oftest på grunnlag av aterosklerotisk sykdom i arterieveggen. Arterietrombose er hovedårsaken til hjerteinfarkt, hjerneslag og tilstoppinger i beinas arterier.

En spesiell form er embolisme til arteriesystemet, spesielt til hjernens arterier, fra venstre forkammer (atrium) ved atrieflimmer. Dette er årsak til rundt en tredel av alle hjerneslagstilfeller.

Behandlingen omfatter også her blodproppoppløsende midler og antikoagulasjonsbehandling i tillegg til blodplatehemmere som acetylsalisylsyre. I beinas arterier vil det kunne være aktuelt med kirurgisk behandling.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg