Bromhidrose er det samme som svettelukt. Svetten produseres i hovedsak av ekkrine svettekjertler som finnes over det meste av huden. Svetten som produseres av disse svettekjertlene, er luktfri. I tillegg til de ekkrine kjertlene finnes det apokrine svettekjertler, spesielt i armhulene og i kjønns- og endetarmsområdet. Svetten fra de apokrine svettekjertlene har lukt, som for øvrig kan ha en stimulerende effekt på kjønnsdriften hos partneren.

Faktaboks

Uttale
bromhidrˈose
Etymologi
av gresk bromos, ‘lukt’, og -hidros, ‘svette’

I vår kultur er denne lukten i alminnelighet lite verdsatt, og den fjernes og undertrykkes med såper, deodoranter og kosmetikk. Svettelukten påvirkes av mange faktorer, blant annet av psykisk stress. Kosten har også betydning. Hvitløk påvirker svettelukten. Mennesker fra kulturer der det ikke drikkes melk, kan kjenne at det lukter melk av melkedrikkende personer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg