Svettekjertler.

Svettekjertler. Illustrasjonen viser to typer svettekjertler: de ekkrine som utskiller sitt sekret direkte på overflaten av huden, og de apokrine som har sin åpning i hårfolliklene. De små, ekkrine svettekjertlene er fordelt over hele kroppsoverflaten, i varierende antall på de forskjellige delene av kroppen. De større, apokrine svettekjertlene er lokalisert til armhulen, rundt brystvortene, i lysken og i huden rundt de ytre kjønnsorganene.

Av /KF-arkiv ※.

Svettekjertler er en fellesbetegnelse på tre typer kjertler i lærhuden: ekkrine eller eksokrine, apokrine og apoekkrine svettekjertler. Forskjellen mellom de tre typene kommer hovedsakelig av utbredelse på kroppen og hva slags svette de lager.

Faktaboks

Også kjent som
glandulae sudoriferae

Ekkrine svettekjertler

Ekkrine svettekjertler finnes i et antall på mellom 2 og 4 millioner fordelt med ulik tetthet over nesten hele kroppsoverflaten, varierende fra ca. 60 per cm2 på ryggen til mer enn 600 per cm2 i fotsåler. Mengden av svettekjertelvev svarer omtrent til én nyre. De ekkrine svettekjertler består av to segmenter, en sekretorisk «kveil» eller nøste, som ligger i underhuden, og utførselsgangen, som går opp til hudoverflaten og munner i en svettepore. Porene kan sees med et sterkt forstørrelsesglass, og er ikke relatert til hårfollikler.

Apokrine svettekjertler

Apokrine svettekjertler finnes hovedsakelig i armhuler og i området rundt kjønnsorganene og endetarmsåpningen (anogenitalregionen) og rundt navle og brystvorter. De apokrine svettekjertlene blir ikke aktive før ved puberteten. Det er derfor antatt at deres utvikling er hormonelt stimulert. Funksjon hos mennesker er ikke helt klarlagt. De produserer duftstoffer (feromoner) som kan virke seksuelt tiltrekkende. Sekretet fra de apokrine svettekjertler er melkeaktig. Kjertelgangene åpner seg i øvre del av hårsekkene.

Apoekkrine svettekjertler

Apoekkrine svettekjertler finnes i armhulene og ligner anatomisk på ekkrine kjertler. De munner ut direkte på hudoverflaten – altså ikke i hårfolliklene som de apokrine svettekjertlene. Den sekretoriske delen av kjertelen har områder som ligner de ekkrine kjertlene og andre områder som ligner de apokrine kjertlene. Disse områdene er forbundet med hverandre. Den viktigste forskjellen mellom apoekkrine og ekkrine svettekjertler er at hos de apoekkrine er svettesekresjonen opptil 10 ganger høyere enn i ekkrine svettekjertler. Det er mulig at forklaringen på hyperhidrosis axillaris, det vil si økt svettesekresjon under armene, beror på at det er skjedd en forskyvning i retning fra ekkrine svettekjertler til apoekkrine svettekjertler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg