Svettekjertler, fellesbetegnelse på tre typer hudkjertler: ekkrine (eksokrine), apokrine og apoekkrine svettekjertler.

Ekkrine svettekjertler finnes i et antall på mellom 2 og 4 millioner fordelt med ulik tetthet over nesten hele kroppsoverflaten, varierende fra ca. 60 per cm2 på ryggen til mer enn 600 per cm2 i fotsåler. Mengden av svettekjertelvev svarer omtrent til én nyre. De ekkrine svettekjertler består av to segmenter, en sekretorisk «kveil» eller nøste, som ligger i underhuden, og utførselsgangen, som går opp til hudoverflaten og munner i en svettepore. Porene kan sees med en sterk lupe, og er ikke relatert til hårfollikler.

Apokrine svettekjertler finnes hovedsakelig i armhuler og i anogenitalregionen og rundt navle og brystvorter, og blir ikke aktive før ved puberteten. Det er derfor antatt at deres utvikling er hormonelt stimulert. Funksjon hos mennesker er ikke helt klarlagt. De produserer duftstoffer som kan virke seksuelt tiltrekkende. Sekretet fra de apokrine svettekjertler er melkeaktig. Kjertelgangene åpner seg i øvre del av hårsekkene.

Apoekkrine svettekjertler finnes i armhulene og ligner anatomisk på ekkrine kjertler. De munner ut direkte på hudoverflaten (ikke i hårfollikler). Den sekretoriske delen av kjertelen har områder som ligner den ekkrine kjertel og andre områder som ligner den apokrine kjertel. Disse områdene er forbundet med hverandre. Den viktigste forskjellen i forhold til ekkrine svettekjertler er at svettesekresjonen er opptil 10 ganger høyere i apoekkrine svettekjertler. Det er mulig at forklaringen på hyperhidrosis axillaris (økt svettesekresjon under armene, se hyperhidrose) beror på at det er skjedd en forskyvning i retning fra ekkrine svettekjertler til apoekkrine svettekjertler.

Svettesekresjonen har to hovedelementer: 1) kjertelcellenes sekresjon av et ultrafiltrat av plasma ut i svettekjertelgangen, som respons på acetylkolin; acetylkolin frisettes fra sympatiske nerveender (se autonome nervesystem), og 2) reabsorpsjon av salter, spesielt natriumsalter, slik at svetten som skilles ut består av 99,5 % vann.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.