Svette er en væske som utsondres av lærhudens svettekjertler (glandulae sudoriferae). Svetten består av 99,5 prosent vann. Når vannet fordamper, bidrar svetten til å fjerne overskuddsvarme fra kroppen.

Faktaboks

Også kjent som

sudor, diaforese, transpirasjon

Evnen til å produsere svette har stor betydning for temperaturreguleringen hos mennesket. Svettingen øker med stigende omgivelsestemperatur, og går ved 29–30 °C over fra å være usynlig fordunstning (perspiratio insensibilis) til å bli synlig (perspiratio sensibilis). Svettingen øker også med økt kroppslig belastning.

Svetteproduksjon

Evnen til å produsere svette er forskjellig. Svetteproduksjonen foregår i to trinn: Først lager kjertelcellene et filtrat av blodplasma. Dette filtratet skilles ut i svettekjertelgangen som respons på acetylkolin. Acetylkolin frisettes fra sympatiske nerveender, som er en del av det autonome nervesystemet. Det andre trinnet består i at cellene i kjertelgangene tar opp igjen salter, spesielt natriumsalter, slik at svetten som skilles ut består av 99,5 prosent vann.

Under ekstreme omstendigheter kan svetteproduksjonen komme opp i ti liter per døgn. De løste bestanddelene i svetten utgjøres blant annet av fettsyrer, urea og forskjellige salter, særlig natriumklorid som gir svetten en salt smak.

Normalt er den svetten som dannes i svettekjertlene langt rikere på natriumklorid enn den svetten som utskilles på hudoverflaten. Dette skyldes at en stor del av saltet gjenoppsuges på vei gjennom utførselsgangen. Ved sterk svetting kan imidlertid gjenoppsugingen ikke holde følge, og salttapet med svetten kan da bli svært stort. Det er derfor viktig at man ved opphold i varmt klima eller ved hardt kroppsarbeid ikke bare nøyer seg med å slukke tørsten, men at man også sørger for tilførsel av salt.

Regulering

Svetteproduksjonen er underlagt det autonome nervesystemet, og spesielt i armhulene og håndflatene er svetten påvirkelig av psykologiske faktorer. Svette er i frisk tilstand nesten luktfri. De organiske forbindelsene nedbrytes imidlertid raskt av bakterier, og nedbrytningsproduktene gir etter hvert svetten en karakteristisk lukt.

Svetten har sosiale og seksuelle signalfunksjoner som bare delvis er kjent. Økt svetteproduksjon kalles hyperhidrose. Mangelfull svetteproduksjon kalles anhidrose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg