svette

Artikkelstart

Svette er en væske som utsondres av lærhudens svettekjertler (glandulae sudoriferae). Svetten består av 99,5 prosent vann. Når vannet fordamper bidrar svetten til å fjerne overskuddsvarme fra kroppen. Evnen til å produsere svette har stor betydning for temperaturreguleringen hos mennesket.

Faktaboks

Også kjent som

sudor, diaforese, transpirasjon

Svetteproduksjon

Svetteproduksjonen foregår i to trinn: Først lager kjertelcellene et filtrat av blodplasma. Dette filtratet skilles ut i svettekjertelgangen som respons på acetylkolin. Acetylkolin frisettes fra sympatiske nerveender, som er en del av det autonome nervesystem. Det andre trinnet består i at cellene i kjertelgangene tar opp igjen salter, spesielt natriumsalter, slik at svetten som skilles ut består av 99,5 vann.

Under ekstreme omstendigheter kan svetteproduksjonen komme opp i 10 liter per døgn. De løste bestanddelene i svetten utgjøres blant annet av fettsyrer, urea og forskjellige salter, særlig natriumklorid som gir svetten dens smak.

Normalt er den svetten som dannes i svettekjertelen, langt rikere på natriumklorid enn den svetten som utskilles på hudoverflaten. Det skyldes at en stor del av saltet gjenoppsuges på vei gjennom utførselsgangen. Ved sterk svetting kan imidlertid gjenoppsugingen ikke holde følge, og salttapet med svetten kan da bli meget stort. Det er derfor viktig at man ved opphold i varmt klima eller ved hardt kroppsarbeid ikke bare nøyer seg med å slukke tørsten, men at man også sørger for salttilførsel.

Regulering

Svetteproduksjonen er underlagt det autonome nervesystemet, og spesielt i armhulene og håndflatene er svetten påvirkelig av psykologiske faktorer. Svette er i frisk tilstand nesten luktfri. De organiske forbindelsene nedbrytes imidlertid raskt av bakterier, og nedbrytningsproduktene gir etter hvert svetten en karakteristisk lukt.

Svetten har sosiale og seksuelle signalfunksjoner som bare delvis er kjent. Økt svetteproduksjon kalles hyperhidrose. Mangelfull svetteproduksjon kalles anhidrose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg