Døvstum er en tidligere brukt betegnelse på døve som ikke fikk utviklet talespråket. Ordet ble fjernet fra det norske lovverket allerede i 1915, og er å regne for misvisende. Ofte brukes betegnelsen talespråksløse døve isteden, som bedre reflekterer at stemmebånd og taleorgan er fullt fungerende hos døve, til forskjell fra mange med tilstanden stumhet.

Faktaboks

Også kjent som
surdomutitas

Jo tidligere et individ mister hørselen, desto større er sjansen for at vedkommende ikke utvikler talespråk. De fleste kan imidlertid lære å snakke bare de tidlig nok får opplæring. Mister man hørselen etter 15 års-alderen, vil gjerne taleevnen forbli bevart.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Kine Mariel Støyva Vik

I dag er det 100 år siden dette begrepet ble fjernet fra det norske lovverket. Det synes jeg er verdt å få med seg her. Se mer informasjon i siste avsnitt under punkt 2.4 Hvordan opplever samfunnet funksjonshemmede? https://www.regjeringen.no/no/dokument/dep/asd/.../2/id191144/

svarte Georg Kjøll

Hei Kine.Takk for viktig kommentar og beklager sent svar. Jeg har rettet opp i artikkelen nå, og samtidig fjernet avsnittet om døve fra artikkelen om stumhet. Alt godt fra Georg

skrev Kine Mariel Støyva Vik

Tusen takk Georg! Det er det veldig mange som setter pris på i døvemiljøet. Mvh Kine

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg