stemmebånd

Til venstre: Strupen sett fra siden. Til høyre: Forskjellige posisjoner av stemmebåndene.

Av /NTB Scanpix ※.

Stemmebåndene er en paret slimhinnefold i strupehodet i overgangen mellom de øvre og nedre luftveiene. De er bygget opp som en fortykket streng eller bånd i membranen (conus elasticus) som forbinder de bevegelige pyramidebruskene (cartilagines arytenoideae) med skjoldbrusken (cartilago thyroidea). Båndene er kledd med flerlaget plateepitel uten kjertler, men fuktes av det omkringliggende vevet. De har sparsomt med blodkar og fremstår derfor som gråhvite; siden de er stramme, vibrerer de og danner lyd når luft presses ut av lungene. Stemmebåndene og den smale spalten mellom dem (stemmespalten) kalles til sammen glottis.

Faktaboks

Også kjent som

plicae vocales

stemmelepper

De falske stemmebåndene er en paret slimhinnefold, plicae vestibulares, som ligger umiddelbart over de «ekte» stemmebåndene. De falske stemmebåndene lager ikke lyd selv, men hjelper til med å lukke glottis under svelging.

Stemmekvaliteter

Lengden på stemmebåndene og endringene i stemmespaltens vidde påvirkes av muskler i strupehodet (larynx) som får pyramidebruskene til å bevege seg. Musculus cricothyroideus forårsaker en grovinnstilling, mens musculus vocalis finstiller stemmebåndene ved isometrisk kontraksjon. Larynxmusklene innerveres av nervus laryngeus superior & inferior.

Jo strammere stemmebåndene er, desto hurtigere vibrerer de og skaper høyere toner. Glottis er utvidet når vi lager dype toner, trangere ved lyse toner. Styrken på stemmen er avhengig av hastigheten og mengden av luft som passerer stemmespalten, selv om også svelget, samt munn- og nesehulen – muligvis også bihulene – skaper resonans og dermed bidrar til kvaliteten på stemmen. Når vi hvisker, beveges ikke stemmebåndene i det hele tatt; da formes lyden av luften ved hjelp av leppene og tungen. Stemmebåndenes lengde varierer med alder og med kjønn:

  • Hos et ett år gammelt barn er stemmebåndene omtrent 5,5 millimeter.
  • Hos kvinner omtrent 15 millimeter.
  • Hos menn inntil 25 millimeter.

Under puberteten vil stemmebåndene til en gutt gradvis øke i lengde og tykkelse. Det får dem til å vibrere langsommere og gi dypere stemme. Denne overgangen kan være vanskelig å kontrollere, og gir gjerne det karakteristiske stemmeskiftet. Hos jenter er dette mindre tydelig.

Patologi

Ved betennelser (laryngitt) vil slimhinnefoldene ofte hovne opp, noe som påvirker deres evne til å vibrere. Det kan gi heshet og redusert taleevne. Årsaken er som regel en infeksjon med bakterie eller virus, men tilstanden kan også oppstå ved overdreven stemmebruk, tørr luft, inhalering av irriterende gasser eller ved allergiske reaksjoner (glottisødem). Det kan også dannes fortykkelser i slimhinnekanten ved kronisk overbelastning av stemmebåndene. Disse kalles stemmebåndsknuter eller sangerknute.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg