Endarteritis obliterans, thrombangiitis obliterans, Buergers sykdom, betennelsesaktig sykdom som angriper arterier og vener og fører til tillukking (obliterasjon) av årene.

Årsaken til sykdommen er ikke kjent, men man mener at røyking spiller en vesentlig rolle, både fordi de aller fleste pasientene ved sykdomsutbruddet har hatt et stort sigarettforbruk i mange år, og fordi fortsatt røyking har en meget ugunstig virkning på sykdomsforløpet.

Sykdommen rammer så godt som bare menn (menn utgjør 95 % av pasientene), og den begynner som regel mellom 30. og 45. leveår. Det er først og fremst små og middels store arterier i underekstremitetene, føtter og tær, som angripes. De store lårarteriene angripes sjeldnere, og enda mer sjelden angripes arteriene i organer som hjerne, hjerte og nyrer. Ved mikroskopisk undersøkelse av veggen i de syke arteriene finner man, i sykdommens tidlige stadium, fortykkelse av åreveggens innerste lag. Fortykkelsen forsnevrer åren, slik at blodgjennomstrømmingen hemmes, og vevene, først og fremst musklene, får for lite oksygen.

Det første symptomet på endarteritis obliterans er derfor som oftest smerter i leggmuskulaturen når man går. Smertene blir borte når man har hvilt en liten stund, men de kommer hurtig igjen når man fortsetter å gå. Sykdomsmekanismen er på mange måter som ved angina pectoris. Det nevnte symptomet, som først og fremst sees ved aterosklerose i benas arterier og andre sykdommer som vanskeliggjør blodsirkulasjonen, kalles periodisk halting (claudicatio intermittens). Siden dannes det blodpropper (tromber), som forsnevrer arteriene ytterligere.

Ved fullstendig tilstopping av en arterie kan det utvikle seg celledød og koldbrann som kan nødvendiggjøre amputasjon. Tilstanden må kartlegges ved røntgenundersøkelse med kontrastinnsprøyting (angiografi), også for å vurdere andre diagnoser som aterosklerotisk sykdom og mulighetene for behandling av spesielt trange partier med blokking (PTA).

Røyking har som nevnt en meget ugunstig virkning på sykdommen, og røykestopp er en absolutt betingelse for et gunstig forløp. Smertene, som i perioder kan være voldsomme, er et alvorlig behandlingsproblem. Det er en stor risiko for at en pasient skal få for stort forbruk av smertestillende midler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.