Erotikk, brukes ofte synonymt med seksualitet, men erotikkbegrepet er videre og omfatter spillet, øyekontakten, flørten, berøringen; det indirekte. Erotikken rommer seksualiteten, men det omvendte er ikke nødvendigvis tilfellet.

Lengselen etter erotisk nærhet og kontakt kan gjelde både overfor personer av motsatt (heteroseksuell) og eget kjønn (homoseksuell).

Erotiske følelser er ofte innledningen til seksuelle handlinger, men kan også være frikoblet fra seksualitet. I erotiske følelser ligger det en tiltrekningskraft, sympati, medmenneskelighet og lengsel etter kontakt med en annen person. I de fleste nære mellommenneskelige forhold vil erotiske følelser kunne gjøre seg gjeldende. Det er ikke noe skarpt skille mellom erotiske og andre former for følelser og tanker.

Erotiske følelser er viktige både i omsorgen for barna og for samholdet mellom foreldre og andre voksne. Erotikken gir rom for følelser som virker sammenbindende og stabiliserende på relasjonene mellom mennesker. Men den kan også virke konfliktskapende, for eksempel ved erotisk sjalusi.

Erotiske følelser oppstår hos barnet i dets nære fysiske kontakt med moren under ammingen. Grunnleggende biologiske behov som væske- og næringsinntaket tilfredsstilles her i et intimt samspill med hudkontakt og den emosjonelle nærhet moren gir barnet. Kombinasjonen av fysisk og psykisk behovstilfredsstillelse gir erotikken dens særegne sensualitet og intensitet.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.