Erotikk er de deler av seksualiteten som omfatter spillet, øyekontakten, flørten, berøringen; kvaliteter som gjør menneskelig seksualitet til kultur, ikke bare natur.

Faktaboks

Uttale
erotˈikk

Ordet 'erotikk' kommer fra Eros, som er navnet på kjærlighetsguden i gresk mytologi. Eros representerte den indre skjønnhet, og har blitt betraktes som en kvalitet ved menneskelig seksualitet.

Erotiske følelser er ofte innledningen til seksuelle handlinger, men kan også være frikoblet fra seksualitet. I erotiske følelser ligger det en tiltrekningskraft, sympati, medmenneskelighet og lengsel etter kontakt med en annen person. I intime mellommenneskelige forhold vil erotiske følelser kunne gjøre seg gjeldende.

Erotikk er knyttet til mange sansekvaliteter, det finnes erotiske bilder og filmer. Disse karakteriseres ved å indirekte vise til, eller antyde seksuelle handlinger, men omfatter også følelser rundt disse: Lengsel, skjønnhet, nytelse, sensualitet. Erotikk formidler stemninger som kan være nytelsesfulle i deg selv, men som også kan inspirere til videre stimulering av kjønnsorganer, seksuell opphisselse og orgasme.

Erotikk er knyttet til kroppslige bevegelser, dans og andre kroppslige uttrykk, holdning, blikk, positurer. Erotikk knyttes også til berøring – det er berøring som ikke er krevende eller påtrengende, men mer antydende, spørrende, pirrende. Lukt kan være erotisk og forbindes med seksualitet, gjennom parfyme eller kroppslukt. Om det skulle være en grense mellom erotikk og seksualitet, kan duften av kjønn befinne seg på denne grensen. Mat og smak er for mange forbundet med erotikk – det finnes mange erotiske kokebøker, som inspirerer til stemninger og smaker som inviterer til seksualitet. Mat kan også brukes som en del av de seksuelle handlingene.

Erotikk er en viktig del av elskovskunsten, den utvider opplevelsen og involverer en større del av sanseapparatet og bevisstheten i erotisk og seksuell nytelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg