Orgasme er en utløsning av spenning under en seksuell opplevelse i form av flere korte muskelsammentrekninger forbundet med intens lystfølelse.

Faktaboks

Uttale
orgˈasme
Etymologi
av gresk ‘svulme, bli pirret’

Orgasme kjennetegnes av en følelse av intens nytelse, en brå økning i puls og blodtrykk, sexrødme og muskelspenninger. Ytre påvirkninger blir lukket ute fra bevisstheten.

Orgasme hos kvinner

Kvinnekropper får en økning av muskelspenning, med 3–12 (eller flere) sammentrekninger med 0,8 sekunders intervall i den ytterste delen av skjeden. Enkelte kvinner kan også ejakulere, det vil si at de spruter ut en væske, som er noe annet enn urin. Livmoren trekker seg sammen, og trykket inni den øker. Lukkemuskelen ved endetarmen trekker seg sammen. Pusten kan stoppe opp i perioder, ofte ledsaget av stønn og utrop.

Orgasme hos menn

I mannekroppen lukkes muskelen mot urinblæren. Urinrøret utvides betydelig ved roten av penis. Emisjonsfasen (fasen før ejakulasjon) innebærer at det gjennom rytmiske sammentrekninger i sædledere, sædblærer, prostata og indre urinrør bygges opp et press fra sædvæsken, like før den støtes ut gjennom urinrøret i penis. Emisjonsfasen ledsages av en opplevelse av at utløsning er uunngåelig. Etter det følger vanligvis sammentrekninger i urinrøret med omtrent 0,8 sekunders intervall. Det oppstår også sammentrekninger i endetarmsmuskelen. Ejakulasjonen (utløsningen) skjer ved 3–7 støt eller mer. Eventuelt kommer mindre kontraksjoner i penis, pustefrekvens, og eventuelt pustløse episoder, ofte ledsaget av lyder.

Selv om orgasmefasen hos menn beskrives både med orgasme og ejakulasjon, er dette to forskjellige reflekser som er tilbøyelige til å opptre samtidig.

Seksuell responssyklus

Orgasme er en av fasene i det som kalles den seksuelle responssyklusen, som ble beskrevet av seksualforskerne William Masters og Virginia Johnson. De studerte seksuelle responser, deriblant orgasme, hos personer i laboratoriet på 1960-tallet i USA. Syklusen består av opphisselsesfase, platåfase, orgasmefase og avslapning.

I opphisselsesfasen stiger lystfølelsen, penis hos menn svulmer opp, og skjeden blir våt hos kvinner. I platåfasen stiger lystfølelsen enda mer, og i orgasmefasen er lystfølelsen intens. Orgasmefasen etterfølges av avslapningsfasen, som er preget av avslappet tilfredshet og ro.

Diskusjon om orgasme

Det har vært mye diskusjon om hva som kan fremkalle orgasme, spesielt i kvinnekroppen. Grunnleggeren av psykoanalysen, Sigmund Freud uttalte tidlig på 1900-tallet at orgasme som var fremkalt ved stimulering av klitoris var en umoden orgasme, mens det var den vaginale orgasmen som var uttrykk for en moden seksuell respons. Dette strider mot erfaringene til mange kvinner. Seksualforskeren Shere Hite fant på 1970-tallet i en stor undersøkelse av amerikanske kvinner, at bare 30 prosent av kvinnene fikk orgasme ved vaginal stimulering, mens resten foretrakk stimulering av klitoris.

Det har også vært mye diskusjon omkring det som kalles g-punktet, som beskrives som en samling kjertler rundt urinrøret. Disse svulmer opp ved seksuell opphisselse, og kan stimuleres ved å trykke mot fremre skjedevegg. Det hevdes at disse kjertlene kan fylles med væske som spruter ut ved orgasme hos noen kvinner. Dette er imidlertid ikke vanlig. Mange forskere stiller seg tvilende til at g-punktet eksisterer, og mener at det egentlig er en del av klitoris som svulmer opp og som gir grunnlag for lystfølelse og orgasme. Forskere har i årenes løp hatt ulike teorier om hva slags stimulering som utløser orgasme. Det har vært lansert teorier om orgasme utløst ved stimulering av limortappen, og av områder i indre deler av skjeden (Halbans fascie), men også av stimulering av andre deler av kroppen, og av fantasier og drømmer.

Kliniske erfaringer tyder på at det kan være av betydning for hvor lett en får orgasme, hvilken fase en er i i menstruasjonssyklusen. Det er også mye som tyder på at kvinner foretrekker den formen for stimulering som førte til den første orgasmen. For mange er dette stimulering av klitoris, for andre stimulering av vagina. Mange utvikler mønstre som kan fremstå nærmest som ritualer som en blir avhengige av for å få orgasme. Har man vennet seg til å bruke elektrisk vibrator, blir dette den foretrukne formen for stimulering, har man vennet seg til stimulering ved munnsex (cunnilingus), blir dette veien til orgasme.

Orgasmeproblemer

Mange kvinner synes det er vanskelig å få orgasme. Slike vanskeligheter er vanligvis forbundet med sterke forestillinger om hvordan en burde føle, eller reagere ved seksuell stimulering. Erfaring viser at den beste måten å få orgasme er å slappe av, bli stimulert slik at en opplever maksimal nytelse, som bidrar til at kroppslige reaksjoner gradvis kan bygge seg opp. Seksuelle responser er noe kroppen kan av seg selv, mens det vi kan lære, ser ut til å være å hemme slike responser på grunn av moralske tabuer. Det er mange ulike former for stimulering som kan føre til orgasme, og det er derfor opp til den enkelte å kjenne etter hva som føles bra, og så nyte dette.

Orgasmens funksjon

En funksjon kan være å motivere mennesker til å ha sex og å formere seg. Det er også diskutert om orgasmen bidrar til å fremme befruktning. Det ser ikke ut til å være sikre resultater fra denne forskningen.

I et seksualpositivt samfunn kan man si at seksuell nytelse er en verdi i seg selv. For å oppleve god seksualitet, er det viktig å kunne slappe av, ha overskudd, føle seg trygg, og være åpen for seksuelle responser. Dette er kvaliteter som også bidrar til god psykisk og fysisk helse, hvilke også er positive målsettinger i et samfunn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg