Galle

Galle etter gallemidd på svartor. Galler er små knoller som er ervervede egenskaper hos planter. Det er egenskaper som ikke er arvelig, men kommer som følge av ytre stimuli. I dette tilfellet er det ytre stimuli midd som har forårsaket den fysiske egenskapen på bladene til treet svartor. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Kroppsbygging

Kroppsbygging. Store muskler som følge av trening og kosthold er en ervervet egenskap. Barn til mennesker med store muskler vil ikke arve de store musklene, men dersom det ligger gener i bunnen som gjør personene disponert for en kraftig kroppsbygning vil barna kunne arve disse genene og også være disponert for å bygge en muskuløs kropp. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Ervervede egenskaper er egenskaper som en organisme får (erverver) i løpet av livet som følge av faktorer i miljøet eller ernæringsforhold. Slike egenskaper regnes ikke som arvelige, selv om genene som avgjør om trekket er lett å utvikle, kan være arvelige.

Ervervede egenskaper står i kontrast til arvelige egenskaper, der arveanlegg bestemmer om egenskapen skal komme til uttrykk. Ervervede egenskaper kan for eksempel være stor muskelkraft på grunn av tungt kroppsarbeid, eller kraftig muskelvekst på grunn av god ernæring og trening.

Epigenetiske forandringer kan oppstå som følge av ytre faktorer og gå i arv.

Et nærliggende begrep innen medisin er ervervet tilstand, som står i motsetning til medfødt tilstand.

Typer egenskaper

Fysiske trekk er egenskaper som er på eller er en del av et dyrs kroppsdel eller en plantes oppbygging. Eksempler er striper i pelsen hos sebra eller farge på kronbladene. Adferd er noe et dyr gjør, for eksempel å jage etter et bytte eller plukke frukt fra et tre. Ervervede egenskaper kan være både fysiske og adferdsmessige trekk.

Fysiske ervervede trekk

Eksempler på fysiske ervervede trekk hos dyr er kraftig muskelvekst som følge av trening, korte støttenner hos elefant fordi de har brekt, undervekt som følge av mangel på mat. Eksempler hos planter kan være utvekster kalt galler som skyldes insekter eller næringsforstyrrelser, trær som bøyer seg og vokser i en bestemt retning som følge av vind.

Adferdsmessige ervervede trekk

Eksempler på adferd som er ervervet er hvordan løveunger lærer av mødrene å jakte på byttedyr, finne frem til vannkilder for elefanter, eller å utvikle smak for en favorittfrukt hos orangutang. Disse egenskapene går ikke i arv, men må læres, erverves, for hver generasjon. I kontrast er å gå i hi hos bjørn en adferd som er arvelig.

Epigenetiske endringer

Epigenetikk er informasjon knyttet til genene våre som er med på å bestemme hvordan genene slås av og på i cellene. Informasjonen ligger altså ikke i DNA-et i seg selv, men er elementer som kommer i tillegg og ligger oppå genene. Slik informasjon kan påvirkes og endres av miljøet, noe som kan sammenlignes med ervervede egenskaper. Disse endringene kan gå i arv til neste generasjon, men man vet lite om hvor omfattende dette er og i hvor mange generasjoner endringene består.

Historikk

Lamarckismen kom opp med en forklaring på sjiraffens lange hals. I dag vet vi at forklaringen ikke holder.
.
Lisens: fri

Lamarckismen hevdet at en viktig del av evolusjonen kan forklares ved at ervervede egenskaper nedarves på tvers av generasjoner. I dag anses lamarckismen for å være en motbevist teori.

Det mest kjente eksempelet i Lamarckismen var at man trodde sjiraffer som strekker seg etter mat vil føde unger med lengre hals. Den aktive bruken og strekkingen av halsen trodde man ville føre til at sjiraffens hals gradvis ble lenger og at den ervervede lange halsen nedarves til neste generasjon med sjiraffer. Den forklaringen vi bruker i dag, er at det antagelig oppstod variasjon i lengden på sjiraffenes halser på grunn av én eller flere mutasjoner, og over tid var det de sjiraffene med de lange halsene som hadde størst overlevelse og førte sine gener videre til neste generasjon.

I Sovjetunionen trodde man at ervervede egenskaper kunne nedarves. Dette ble kalt lysenkisme, etter den sovjetiske biologen Trofim Lysenko (1898–1976).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg