Epigenetikk, forandringer av genmaterialet, DNA, som reversibelt forandrer genets funksjon og som kan overføres fra en generasjon til neste.

Epigenetikk er læren om hvorledes gener forandres uten at selve DNA i kjernen forandres og viser at arvelige egenskaper kan modifiseres f.eks. av kjønn. Ved Prader-Willis syndrom og Angelmans syndrom kan den samme biten av lange arm av kromosom 15 mangle hos et barn. Kommer den manglende biten fra far med en sædcelle, blir resultatet Prader-Willis syndrom, kommer den manglende biten fra mor, blir resultatet Angelmans syndrom med forskjellig utseende og symptomer. Mekanismen er en tilføyelse av en metylgruppe til et gen, noe som skrur av avlesningen av genet. Normalgenene hos mors kromosom 15-bit er normalt avskrudd, og dersom den tilsvarende biten mangler hos far, blir hele genuttrykket borte mht. denne biten av den lange armen av kromosom 15. Tilsvarende ved Angelmans syndrom, men der er fars bit normalt avskrudd. Det kan med andre ord spille en rolle hvilken av foreldrene et gen kommer fra.

Slike epigenetiske forandringer kan som nevnt skyldes til- eller frakopling av metylgrupper eller andre regulerende elementer som acetylgrupper eller histoner. Epigenetiske effekter er observert hos planter som mais, hos fugler og pattedyr og styrer antakelig hvorfor bindevevsceller (fibroblaster) oppfører seg som fibroblaster og ikke som benmargsceller, selv om arvematerialet er likt. Effekter fra mor synes vanligere enn fra far.

Epigenetiske faktorer antas viktig i svulstutvikling, kreft, foruten i utvikling av organismene, og har antakelig betydning for evolusjonen fordi det genetiske repertoar øker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

26. mai 2011 skrev Camilla Sandbakken

De senere år har det blitt klart at epigenetiske endringer kan overføres via arv - selv om DNA ikke endres.

17. desember 2015 svarte Torbjørn Koch

Ja. Jeg og mine elever blir forvirret av at det øverst i denne artikkelen står følgende: "Epigenetikk, forandringer av genmaterialet, DNA, som IKKE overføres fra en generasjon til neste, men som reversibelt forandrer genets funksjon." Det er jo nettopp dette som er så spennende og spesielt med disse epigenetiske forandringene - at genenes funksjon også NEDARVES.

17. desember 2015 svarte Georg Kjøll

Hei Torbjørn. Takk for innspill! Du har helt rett i at dette bør presiseres i starten av artikkelen, så jeg har godkjent endringsforslaget ditt nå.Artikkelen bør også utvides og ses på på nytt, og vi tar mål av oss å få gjort en revisjon og oppdatering i løpet av ikke altfor lang tid.

Alt godt fra Georg

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.