Epigenetikk, forandringer av genmaterialet, DNA, som ikke overføres fra en generasjon til neste, men som reversibelt forandrer genets funksjon.

Epigenetikk er læren om hvorledes gener forandres uten at selve DNA i kjernen forandres og viser at arvelige egenskaper kan modifiseres f.eks. av kjønn. Ved Prader-Willis syndrom og Angelmans syndrom kan den samme biten av lange arm av kromosom 15 mangle hos et barn. Kommer den manglende biten fra far med en sædcelle, blir resultatet Prader-Willis syndrom, kommer den manglende biten fra mor, blir resultatet Angelmans syndrom med forskjellig utseende og symptomer. Mekanismen er en tilføyelse av en metylgruppe til et gen, noe som skrur av avlesningen av genet. Normalgenene hos mors kromosom 15-bit er normalt avskrudd, og dersom den tilsvarende biten mangler hos far, blir hele genuttrykket borte mht. denne biten av den lange armen av kromosom 15. Tilsvarende ved Angelmans syndrom, men der er fars bit normalt avskrudd. Det kan med andre ord spille en rolle hvilken av foreldrene et gen kommer fra.

Slike epigenetiske forandringer kan som nevnt skyldes til- eller frakopling av metylgrupper eller andre regulerende elementer som acetylgrupper eller histoner. Epigenetiske effekter er observert hos planter som mais, hos fugler og pattedyr og styrer antakelig hvorfor bindevevsceller (fibroblaster) oppfører seg som fibroblaster og ikke som benmargsceller, selv om arvematerialet er likt. Effekter fra mor synes vanligere enn fra far.

Epigenetiske faktorer antas viktig i svulstutvikling, kreft, foruten i utvikling av organismene, og har antakelig betydning for evolusjonen fordi det genetiske repertoar øker.

Forfatter av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 13.02.2009

Foreslå endring

Fagansvarlig for Medisinsk genetikk

Arvid Heiberg Universitetet i Bergen

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

26. mai 2011 skrev Camilla Sandbakken

De senere år har det blitt klart at epigenetiske endringer kan overføres via arv - selv om DNA ikke endres.

16. mai 2014 skrev Trygve Holmøy

Det er vel ikke riktig det som står i innledningen her, epigenetiske forandringer overføres mellom generasjoner. På tide med revisjon?

16. mai 2014 svarte Georg Kjøll

Hei Trygve!

Du har rett i at nyere studier indikerer at epigenetiske forandringer faktisk overføres mellom generasjoner, og at mye har forandret seg siden mye av vårt stoff på området ble publisert rundt 2007. Vi satser derfor på å få oppdatert denne og andre viktige artikler på genetikk-feltet i løpet av 2014.

Alt godt fra Georg

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.