Ervervet tilstand er en tilstand et individ har pådratt seg, vanligvis på grunn av ytre faktorer, i motsetning til en tilstand som har vært forutbestemt av arvelige anlegg. Med tilstand menes her egenskap, sykdom eller utviklingsavvik.

En tilstand som finnes allerede ved fødselen, kalles medfødt. En medfødt tilstand kan være ervervet dersom den skyldes ytre påvirkning av et foster eller fosteranlegg, for eksempel på grunn av en infeksjon eller et fosterskadelig medikament.

En kreftsvulst skyldes alltid nye forandringer i arvestoffet (DNA-et) og regnes som ervervet selv om det ikke kan identifiseres noen ytre årsak til forandringene.

Selv når en tilstand er ervervet, kan individets genetiske bakgrunn ha en viss betydning for tilstanden. Spesielt gjelder dette ved multifaktorielle tilstander, det vil si tilstander med sammensatt årsak, for eksempel livsstilssykdommer.

Den franske naturforskeren Jean-Baptiste Lamarck (1744–1829) vakte oppsikt og har fått sterk kritikk for sin teori om at ervervede egenskaper kan gå i arv. Noen vil si at de senere års kunnskap om epigenetikk kan gi ham delvis rett, da epigenetiske forandringer både kan oppstå som følge av ytre faktorer og gå i arv. Likevel er det ennå ikke kjent noen ervervet sykdom hos mennesker som kan gå i arv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg