Erythema chronicum migrans
Eryhema chronicum migrans er et hudutslett som skyldes infeksjon med bakterien Borrelia burgdorferi.

Erythema chronicum migrans er en hudsykdom som består av en gradvis voksende rød flekk, og som skyldes infeksjon med bakterien Borrelia burgdorferi. Bakterien overføres til mennesker ved bitt av flått som kan være bærer av denne bakterien. Det oppstår en rød flekk der bittet skjedde. I de påfølgende ukene vil flekken bli til en rød ring som langsomt øker i størrelse, samtidig som huden sentralt i ringen normaliseres. Utslettet blir spontant borte etter noen uker.

Faktaboks

Uttale
erythˈema chrˈonicum mˈigrans
Etymologi
av gresk erythema, ‘rødhet’, khronos, ‘tid’, og latin migrare, ‘bevege seg fra sted til sted’

Det er ingen eller bare lette plager, og utslettet kan lett oversees. Imidlertid er det viktig å stille diagnosen og behandle med antibiotika, fordi tilstanden ellers kan utvikle seg til mer alvorlige former for borreliose.

Tilstanden kan ligne på ringorm, men en viktig forskjell er at ringorm alltid flasser, særlig i randsonen, men huden ved erythema chronicum migrans er helt glatt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg