Borreliose, infeksjonssykdom som skyldes borreliabakterier.

Vanligvis brukes betegnelsen borreliose synonymt med Lyme-sykdom om sykdom forårsaket av Borrelia burgdorferi. Infeksjon som skyldes en annen borreliabakterie, Borrelia recurrentis, betegnes tilbakefallsfeber (febris recurrens)

Borreliose overføres med flått og er således en zoonose. Gnagere og hare tjener som reservoar for bakteriene. Hjortedyr kan bidra til økt mengde flått siden mange flått lever av blod fra dem, men hjortedyr er ikke selv reservoar for borrelia-bakterien.

Fordi flåttbitt ofte er smertefritt, vil mange pasienter med borreliose ikke ha merket flåttbittet. Risikoen for borreliose etter flåttbitt er liten (under 1 %).

Borreliose er en kronisk infeksjonssykdom, som særlig kan affisere hud, nervesystem, hjerte og ledd. Det er vanlig å inndele sykdom og sykdomsforløp i kliniske stadier, men pasientene behøver ikke gå gjennom alle stadiene.

Første stadium karakteriseres først og fremst av et utslett som sprer seg sentrifugalt fra stikkstedet. Utslettet som benevnes erythema (chronicum) migrans, blekner etter hvert sentralt og får derfor et ringformet utseende.

I andre stadium, som kommer noen få uker etter primærinfeksjonen, kan pasienten ha tegn til sykdom i mange forskjellige organer, blant annet fra hjertet, men oftest fra nervesystemet, for eksempel i form av meningitt eller ansiktshjernenervelammelse (facialisparese). Første og andre stadium regnes som tidlige stadier av sykdommen.

Tredje stadium er et senstadium som kommer måneder og år etter primærinfeksjonen. I dette stadiet kan pasienten ha kroniske plager fra hud, ledd eller nervesystem. De nevrologiske manifestasjonene i stadium 2 og 3 benevnes ofte nevroborreliose.

Diagnosen borreliose stilles vanligvis klinisk i første stadium. Senere i forløpet er antistoffundersøkelser i blod og spinalvæske og andre laboratorieundersøkelser viktig for å stille diagnosen, i tillegg til kliniske symptomer og funn.

Borreliose skal behandles med antibiotika; penicillin og doksycyklin er mest brukt. I de tidlige stadier av sykdommen vil antibiotikabehandling virke helbredende. Hos pasienter med kroniske nevrologiske manifestasjoner vil antibiotika også bedre tilstanden.

Borreliose forekommer i Norge langs kysten i den sørlige delen av landet. Tidlige stadier av sykdommen sees vanligvis om sommeren og tidlig på høsten. I 2012 ble det meldt 255 tilfeller i Norge. I andre land og områder er sykdommen mer utbredt.

  • Stanek, G et al: 'Lyme borreliosis', i Lancet, 379 (9814), sidene 461-473, februar 2012.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.