Flått. Bildet viser den amerikanske arten Ixodes scapularis, som er en viktig spreder av sykdommen borreliose.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Borrelia er en slekt av gramnegative, skrueformete bakterier som hører til Spiroketene (Spirochetales). De beveger seg som korketrekkere eller skruer. Denne særegne måten å bevege seg på skyldes at de har såkalte endoflageller innenfor den ytre membranen. De skrueaktige bevegelsene er en fordel når organismen befinner seg i seige omgivelser, for eksempel slim.

Faktaboks

Uttale
borrˈelia

I motsetning til de fleste andre bakterier som har et sirkulært hovedkromosom, har Borrelia et genom som består av mange enheter; ett lineært hovedkromosom og et stort antall mindre lineære og sirkulære plasmider.

Borreliabakterien har mange likhetstrekk med en annen kjent slekt av spiroketer, Treponema som omfatter arten T. pallidum, årsaken til kjønnssykdommen syfilis.

Sykdomsskapende arter

De fleste artene innenfor slekten Borrelia forårsaker sykdom hos mennesker og dyr. Arten

Borrelia recurentis forårsaker sykdommen tilbakefallsfeber (relapsing fever) og overføres med lus og flått.

Borrelia burgdorferi lever på blod fra fugler, husdyr som hund og hest, ville dyr og mennesker. Det finnes mange stammer av denne arten, og de er ulikt utbredd i ulike land.

Bakterien overføres til mennesker og andre dyr via flått som suger blod, og hos mennesker er bakterien årsak til sykdommen Lyme borreliose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg