Feromon, kjemisk substans som avgis av en organisme til omgivelsene og som påvirker andre individer av samme art. Feromoner har effekt selv i meget stor fortynning. De kalles også signalstoffer, og er budbringere i mange kjemiske kommunikasjonssystemer hos dyr. De kan grupperes som utløsende og induserende.

De utløsende feromoner virker direkte på mottagerens nervesystem, hvor det ofte er spesifikke reseptormolekyler for feromoner, og fører til en umiddelbar reaksjon. Eksempler er stoffer som sommerfuglhunner avgir for å tiltrekke hanner i paringstiden, og substanser som pattedyr avsetter i terrenget for å markere grenser for sine territorier.

De induserende feromoner fører til endringer hos mottageren over lengre tid. Hos sosiale insekter, som termittmaur og bier, avgir dronningen slike feromoner som regulerer kastedannelsen og den sosiale struktur i samfunnet. I Norge er granbarkbillens feromon påvist og utnyttet i bekjempelsen av billens herjinger i skogen.

Feromoner kan også klassifiseres etter mottagerens reaksjon. De kalles da kjønnsferomoner, aggresjonsferomoner, panikkferomoner, stimerkingsferomoner o.a. Den kjemiske komposisjonen av mange feromoner er kjent, og de brukes i økende grad som biologiske midler mot skadeinsekter.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.