Feromon.

Feromon. Den kjemiske strukturformel til feromonet sirenin, som skilles ut av de hunnlige gametene (kjønnscellene) hos en art i algesoppslekten Allomyces for å tiltrekke de hannlige gametene. Molekylet har fått navn etter sirenene i Odysseen, som tiltrakk sjømenn med uimotståelig sang. Sirenin er effektivt i en konsentrasjon på 24 pikogram per milliliter vann, og er spesifikt bare for den nevnte arten. Andre feromoner kan spres i luften, og avgis av pattedyr som f.eks. hjort og elg.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Feromon er et kjemisk stoff som avgis av en organisme til omgivelsene og som påvirker andre individer av samme art. Feromoner har effekt selv i meget stor fortynning. De kalles også signalstoffer, og er budbringere i mange kjemiske kommunikasjonssystemer hos dyr. De kan grupperes som utløsende og induserende.

Faktaboks

Uttale
feromˈon
Etymologi
av gresk ferein, ‘bære’, og hormon
Også kjent som

engelsk pheromone

Utløsende feromoner

De utløsende feromonene virker direkte på mottagerens nervesystem, hvor det ofte er spesifikke reseptorer for feromoner, og fører til en umiddelbar reaksjon. Eksempler er stoffer som sommerfuglhunner avgir for å tiltrekke hanner i paringstiden, og substanser som pattedyr avsetter i terrenget for å markere grenser for sine territorier.

Induserende feromoner

De induserende feromonene fører til endringer hos mottakeren over lengre tid. Hos sosiale insekter som termittmaur og bier avgir dronningen slike feromoner som regulerer kastedannelsen og den sosiale struktur i samfunnet. I Norge er granbarkbillens feromon påvist og utnyttet i bekjempelsen av billens herjinger i skogen.

Annen klassifisering

Feromoner kan også klassifiseres etter mottagerens reaksjon. De kalles da kjønnsferomoner, aggresjonsferomoner, panikkferomoner, stimerkingsferomoner og så videre. Den kjemiske strukturen på mange feromoner er kjent, og de kan brukes som biologiske midler mot skadeinsekter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg