Flashback, avbrudd i handlingsgangen (i film eller skjønnlitterært verk) ved at scene(r) fra fortiden trekkes inn for å belyse den.

I psykiatri betegner flashback korte, glimtaktige gjenopplevelser av tidligere opplevelser, oftest av skremmende eller truende art. Flashback kan forekomme ved post-traumatisk stresslidelse. Gjenopplevelsen (intrusjon) utløses ofte av et sanseinntrykk som minner om inntrykk som i hukommelsen er forbundet med den traumatiske opplevelsen. Gjenopplevelsen er forbundet med kroppslige symptomer som hjertebank, indre uro og angst. For eksempel kan en flyktning i et glimt gjenoppleve deler av en torturseanse utført av tidligere hjemlandets myndigheter idet han møter en uniformert politimann eller militær i Norge.

Rusrelaterte flashbacks sees også etter narkotika- eller alkoholmisbruk. Spesielt stoffer som brukes for å fremkalle fremmedartede sanseopplevelser (hallusinogene stoffer som for eksempel LSD og meskalin), er kjent for å kunne være forbundet med flashbacks selv mange år etter inntak.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.