Flashback, avbrudd i handlingsgangen (i film eller skjønnlitterært verk) ved at scene(r) fra fortiden trekkes inn for å belyse den.

I psykiatri betegner flashback korte, glimtaktige gjenopplevelser av tidligere opplevelser, oftest av skremmende eller truende art. Flashback kan forekomme ved post-traumatisk stresslidelse. Gjenopplevelsen (intrusjon) utløses ofte av et sanseinntrykk som minner om inntrykk som i hukommelsen er forbundet med den traumatiske opplevelsen. Gjenopplevelsen er forbundet med kroppslige symptomer som hjertebank, indre uro og angst. For eksempel kan en flyktning i et glimt gjenoppleve deler av en torturseanse utført av tidligere hjemlandets myndigheter idet han møter en uniformert politimann eller militær i Norge.

Rusrelaterte flashbacks sees også etter narkotika- eller alkoholmisbruk. Spesielt stoffer som brukes for å fremkalle fremmedartede sanseopplevelser (hallusinogene stoffer som for eksempel LSD og meskalin), er kjent for å kunne være forbundet med flashbacks selv mange år etter inntak.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.