Flashback, avbrudd i handlingsgangen (i film eller skjønnlitterært verk) ved at scene(r) fra fortiden trekkes inn for å belyse den.

I psykiatri og psykolgi betegner flashback korte, glimtaktige gjenopplevelser av tidligere opplevelser, oftest de deler av opplevelsen som var spesielt skremmende eller truende. Disse gjenopplevelsene kan være knyttet til alle sansemoduler, som syn, hørsel, smak, lukt og også kroppslige fornemmelser. Disse gjenopplevelsene er sentrale kriterier for å oppfylle kriteriene for  post-traumatisk stresslidelse. Gjenopplevelser kan også være kognitive (tanker en hadde under skremmende hendelsen) og emosjonelle (følelser en hadde under og etter hendelsen), i tillegge til de ulike sansemodulene. Gjenopplevelsene kan utløses av et sanseinntrykk eller følelser som minner om den traumatiske opplevelsen. Gjenopplevelsen er forbundet med kroppslige symptomer som hjertebank, indre uro og angst, med en sterk motivasjon for å unngå situasjoner som trigger minnene. For eksempel kan en flyktning i et glimt gjenoppleve deler av en torturseanse utført av tidligere hjemlandets myndigheter idet han møter en uniformert politimann eller militær i Norge.

Rusrelaterte flashbacks sees også etter narkotika- eller alkoholmisbruk. Spesielt stoffer som brukes for å fremkalle fremmedartede sanseopplevelser (hallusinogene stoffer som for eksempel LSD og meskalin), er kjent for å kunne være forbundet med flashbacks selv mange år etter inntak.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.