Flashback er avbrudd i handlingsgangen i film eller skjønnlitterært verk ved at scener fra fortiden trekkes inn for å belyse nåtiden.

Faktaboks

Uttale
flˈæʃbæk
Etymologi
engelsk, egentlig raskt glimt bakover

I psykiatri og psykologi betegner flashback korte, glimtaktige gjenopplevelser av tidligere opplevelser, oftest de deler av opplevelsen som var spesielt skremmende eller truende. Disse gjenopplevelsene kan være knyttet til alle sansemoduler, som syn, hørsel, smak, lukt og også kroppslige fornemmelser.

Slike gjenopplevelser er sentrale kriterier for å oppfylle kriteriene for post-traumatisk stresslidelse. Gjenopplevelser kan være kognitive (tanker en hadde under skremmende hendelsen) og emosjonelle (følelser en hadde under og etter hendelsen), i tillegg til de ulike sansemodulene.

Gjenopplevelsene kan utløses av et sanseinntrykk eller følelser som minner om den traumatiske opplevelsen. Gjenopplevelsen er forbundet med kroppslige symptomer som hjertebank, indre uro og angst, med en sterk motivasjon for å unngå situasjoner som trigger minnene. For eksempel kan en flyktning i et glimt gjenoppleve deler av en torturseanse utført av tidligere hjemlandets myndigheter idet han møter en uniformert politimann eller militær i Norge.

Rusrelaterte flashbacks sees også etter narkotika- eller alkoholmisbruk. Spesielt stoffer som brukes for å fremkalle fremmedartede sanseopplevelser (hallusinogene stoffer som for eksempel LSD og meskalin), er kjent for å kunne være forbundet med flashbacks selv mange år etter inntak.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg