fluorescens

Artikkelstart

Fluorescens er utsendelse (emisjon) av lys (fotoner) fra molekyler umiddelbart etter at de har blitt påvirket (eksitert) av lysstråler med høyere energi, det vil si med kortere bølgelengde enn det utsendte lyset.

Faktaboks

Uttale
fluorescˈens

Fluorescens er en type luminescens. Luminescens er samlebetegnelsen på prosesser hvor et stoff utsender lys som følge av en ytre påvirkning, og de ulike luminescens-typene skilles derfor ofte på hvilken ytre påvirkning som er nødvendig. Fluorescens opphører svært raskt (i løpet av et mikrosekund), men dersom prosessen vedvarer lengre enn dette kalles prosessen fosforescens.

Fluorokromer, det vil si fluorescerende fargestoffer, brukes blant annet i såkalt fluorescensmikroskopi. Her belyses snittet med kortbølget eksitasjonslys, som deretter filtreres bort ved hjelp av spesielle filtre, slik at bare det langbølgete emisjonslyset som sendes ut igjen fra snittet, slipper igjennom til okularene. Prinsippet brukes blant annet også i væskestrømscytometri. Enkelte stoffer produsert i kroppen kan påvises ved deres naturlige fluorescens.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg