Fluorescerende stoff er stoff som absorberer elektromagnetisk stråling og straks sender ut den absorberte energien som en mer langbølget stråling. Strålingen  opphører momentant når energitilførselen som frembringer luminescensen, stanser.

Fenomenet, som kalles fluorescens, som er en type luminescens, hvor lys (fotoner) utsendes fra et fluorescerende stoff, brukes blant annet i røntgenteknikk og mikroskopi for å gjøre usynlig kortbølget stråling synlig. I røntgenteknikk brukes fluorescensskjermer som lyser opp når de treffes av røntgenstråler. Ved fluorescensmikroskopi behandles preparatet med stoffer som fluorescerer i ultrafiolett lys.

På grunn av sin kortbølgethet har ultrafiolett lys langt større oppløsningsevne enn synlig lys. For eksempel kan antistoffer forbindes med, «merkes med», fluorescerende stoffer og brukes til å påvise spesielle celler eller cellekomponenter i snitt fra vev eller ved flowcytometri. Ved slik immunologisk teknikk har en lært mye om betennelsesprosessene for eksempel ved revmatiske sykdommer. Teknikken brukes også ved påvisning av spesielle smittestoffer i vev og vevsvæsker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.