Fluorescerende stoff er stoff som absorberer elektromagnetisk stråling og straks sender ut den absorberte energien som en mer langbølget stråling. Strålingen opphører momentant når energitilførselen som frembringer luminescensen, stanser.

Bruksområde

Fenomenet, som kalles fluorescens, som er en type luminescens, hvor lys (fotoner) utsendes fra et fluorescerende stoff, brukes blant annet i røntgenteknikk og mikroskopi for å gjøre usynlig kortbølget stråling synlig. I røntgenteknikk brukes fluorescensskjermer som lyser opp når de treffes av røntgenstråler. Ved fluorescensmikroskopi behandles preparatet med stoffer som fluorescerer i ultrafiolett lys.

På grunn av sin kortbølgethet har ultrafiolett lys langt større oppløsningsevne enn synlig lys. For eksempel kan antistoffer forbindes med, «merkes med», fluorescerende stoffer og brukes til å påvise spesielle celler eller cellekomponenter i snitt fra vev eller ved flowcytometri. Ved slik immunologisk teknikk har en lært mye om betennelsesprosessene for eksempel ved revmatiske sykdommer. Teknikken brukes også ved påvisning av spesielle smittestoffer i vev og vevsvæsker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg