Ryggmargen.

Skjematisk fremstilling av tverrsnitt av ryggmargen som viser de medullare banene (strengene). De røde områdene viser nedstigende baner, de oppstigende er blå, og områder med fibrer i begge retninger er grønne.

Av /KF-arkiv ※.

Forstrengene er de fremste partiene av ryggmargens hvite substans, mellom de to forhornene. De består av langsløpende nervefibre og inneholder både opp- og nedstigende ledningsbaner. Den høyre og den venstre delen henger sammen i en broforbindelse på midten (commissura alba). Noen av forstrengsbanene danner samtidig sidestrenger.

Faktaboks

Uttale
fˈorstrenger
Også kjent som

funiculi anteriores

En viktig oppstigende bane er tractus spinothalamicus, som formidler afferent smerte-, berørings-, trykk- og temperaturfølelse opp til thalamus på motsatt side i storehjernen. Den viktigste nedstigende forstrengsbanen er pyramidebanen (tractus corticospinalis). Pyramidebanen går fra hjernebarkens motoriske vinding (gyrus precentralis) og til ryggmargens motonevroner i forhornene som aktiviserer skjelettmuskulaturen på motsatt side.

Andre forstrengsbaner er tractus tectospinalis, som er viktig for koordinerte hode- og øyebevegelser, og tractus vestibulospinalis, som bidrar i å opprettholde musklenes tonus og ubevisste muskelbruk ved balanse når man står og går.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg