Fostervannsprøve eller amniocentese er en prosedyre for å ta ut fostervann gjennom innstikk av nål gjennom bukveggen, livmorveggen og gjennom fosterhinnenen for å ta prøve av fostervannet eller amnionvæsken. Det suges opp noen milliliter fostervann, som inneholder hudceller avstøtt fra fosteret. Fostervannsprøver er en del av prenatal diagnostikk eller fosterdiagnostikk.

Faktaboks

Uttale
amniocentˈese
Etymologi
av gresk amnion, ‘fosterhinne’, og kentesis, ‘innstikk’

Amniocentese foretas i 13. til 14. svangerskapsuke når det foreligger risiko for at fosteret kan ha kromosomfeil, «ryggmargsbrokk» eller visse stoffskiftesykdommer og tilbys i Norge alle kvinner som fyller 38 år det året de har termin. Undersøkelse av fostervannet eller av celler fra fostervannet etter dyrking i laboratoriet kan vise om en slik tilstand foreligger. Amniocentese fører til abort i cirka én prosent av tilfellene.

Fostervannsprøve gjøres uten lokalbedøvelse, det kjennes omtrent som å ta en vanlig blodprøve.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg