Foster
Fosteret drikker fostervann, som tas opp fra fosterets tarmer og går over i blodet. I morkaken skiftes det ut mot morens plasma.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Fostervannet, eller amnionvæsken, er væsken som omgir fosteret og fyller amnionhulen, det væskefylte hulrommet fosteret ligger i under graviditeten.

Faktaboks

Uttale
ˈamnionvæske
Også kjent som
liquor amnii, fostervann

Hos mennesket utgjør fostervannet 0,5–1,5 liter. I begynnelsen av svangerskapet stammer denne væsken fra morens serum. Ved slutten av tredje svangerskapsmåned, når fosterets nyrer begynner å fungere, forandrer sammensetningen seg og fostervannet begynner da å inneholde stoffer som stammer fra fosteret selv og som skilles ut gjennom urinen. Mengden fostervann øker gjennom svangerskapet etter hvert som fosteret og livmoren vokser. Noen god definisjon på hva som er normal mengde, finnes ikke.

Ved fullgått svangerskap er sirkulasjonen av fostervann omtrent fem desiliter per time, eller rundt tolv liter per døgn. Omtrent halvparten av utskiftningen foregår via fosteret, den andre halvparten direkte over fosterhinnene, vesentlig over morkaken. Fosteret drikker fostervann, som tas opp fra fosterets tarmer og går over i blodet. I morkaken skiftes det ut mot morens plasma. Fosterets urin bidrar til produksjon av fostervann.

Fostervann inneholder også celler fra fosterets hud, dessuten talg og hår. Fostervann og cellene fra fosteret kan undersøkes med henblikk på visse sykdommer, ved hjelp av fostervannsprøve (amniocentese). Normalt fostervann har et fargeløst og litt blakket utseende.

Polyhydramnion

Polyhydramnion er for mye fostervann. Fordi definisjonen på hva som er normalt er usikker, er det også usikkert hva som skal til for å kalle det for mye. Mer enn to liter fostervann ved termin, eller hvis man på ultralyd finner fostervannslommer som er større enn åtte ganger åtte centimeter, kalles det polyhydramnion.

Årsaker til polyhydramnion:

  1. Misdannelser, enten i sentralnervesystemet eller i fordøyelsesorganene (munnhule, magesekk, tarmer).
  2. Unormale tilstander i blodårene i morkaken.
  3. Sykdom hos mor og/eller foster (diabetes, rhesusimmunisering).
  4. Ingen sikker årsak (hos 30 prosent).

Oligohydramnion

Oligohydramnion er for lite fostervann. Det er definert som mindre enn 200 milliliter ved termin, eller ved at det på ultralyd ikke kan finnes minst én lomme som måler en ganger en centimeter.

Årsaker kan være:

  1. Sirkulasjonssvikt hos fosteret som fører til nedsatt urinproduksjon. Kronisk oksygenmangel kan være en bakenforliggende årsak.
  2. Nyremisdannelser, misdannelser i urinveiene.
  3. Vannavgang.

Oligohydramnion er en alvorlig tilstand for fosteret, først og fremst fordi årsaken ofte er alvorlig. I tillegg til dette er det slik at hvis fosteret gjennom flere uker har for lite fostervann rundt seg, blir det hemmet i bevegelsene og kan få forkortning av muskler og mangelfull utvikling av lungefunksjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg