Generalisering er innen læringspsykologi et begrep som brukes for å beskrive at stimuli som ligner på et stimuli som fremkaller en betinget reaksjon, også begynner å fremkalle en betinget reaksjon. Generalisering har betydning for forståelse av mange psykiske lidelser, spesielt angstlidelser og fobier.

En person kan opprinnelig ha blitt bitt av et ekorn (pelsdyr) og utviklet en angst ved syn av ekorn. Angsten kan utvikle seg til å gjelde alle pelsdyr (generalisering). Generalisering har betydning for å kunne lære raskt av enkelterfaringer, men for sterk generalisering kan føre til betydelig funksjonsinnskrenkning. Tendensen til å generalisere varierer fra individ til individ, og antas i dag blant annet å skyldes ulikheter i sentralnervesystemet som er forbundet med ulik følsomhet for stressreaksjoner ved fare.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg