Angstlidelse er betegnelse for en gruppe av psykiske lidelser som er kjennetegnet av indre uro, spenning og angst, og hvor personen har bevart evnen til å skille mellom fantasi, det vil si egen indre tanke- og fantasiverden, og ytre virkelighet. Se også nevroser.

Faktaboks

Også kjent som

tidligere kjent som angstnevrose

Angstlidelser er en av de hyppigste psykiske lidelsene i dag. I løpet av livet vil anslagsvis 20–25 prosent av befolkningen oppleve en angstlidelse. Ofte oppdages ikke angstlidelsene fordi de ledsagende legemlige symptomene (angstekvivalent) kan lede pasient og lege til bare å tenke på legemlige sykdommer. Dessuten er det mange pasienter med angstlidelse som ikke søker hjelp.

Vi skiller i dag mellom flere typer angstlidelser. Ved generalisert angstlidelse er bekymring for fremtiden og vedvarende angst og spenning typisk. Ved panikklidelse (panikkangst) opplever personen anfallsvise angstepisoder som oftest er kjennetegnet ved legemlige symptomer som gir sykdoms- eller dødsangst. Ved sosial fobi opplever personen angst i situasjoner hvor han observeres av andre eller kan utsettes for kritikk. Ved post-traumatisk stresslidelse er angsten knyttet til gjenopplevelse av en sterkt skremmende eller truende hendelse. Ved obsessiv-kompulsiv lidelse (tvangsnevrose) opplever personen angst for tanker (obsesjoner) eller bestemte handlinger (kompulsjoner). Ved agorafobi er personen redd for å gå ut og være alene. Ved en enkel fobi er angsten knyttet til bestemte ytre forhold som for eksempel lukkede rom (klaustrofobi) eller insekter (edderkoppfobi).

Behandlingsmulighetene er gode. Valg av behandling avhenger av type angstlidelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg