Angstlidelse, betegnelse for en gruppe av psykiske lidelser som er kjennetegnet av indre uro, spenning og angst, og hvor personen har bevart evnen til å skille mellom fantasi, dvs. egen indre tanke- og fantasiverden, og ytre virkelighet. Se også nevroser.

Angstlidelser er en av de hyppigste psykiske lidelsene i dag. I løpet av livet vil anslagsvis 20–25 % av befolkningen oppleve en angstlidelse. Ofte oppdages ikke angstlidelsene fordi de ledsagende legemlige symptomene (angstekvivalent) kan lede pasient og lege til bare å tenke på legemlige sykdommer. Dessuten er det mange pasienter med angstlidelse som ikke søker hjelp.

Vi skiller i dag mellom flere typer angstlidelser. Ved generalisert angstlidelse er bekymring for fremtiden og vedvarende angst og spenning typisk. Ved panikklidelse (panikkangst) opplever personen anfallsvise angstepisoder som oftest er kjennetegnet ved legemlige symptomer som gir sykdoms- eller dødsangst. Ved sosial fobi opplever personen angst i situasjoner hvor han observeres av andre eller kan utsettes for kritikk. Ved post-traumatisk stresslidelse er angsten knyttet til gjenopplevelse av en sterkt skremmende eller truende hendelse. Ved obsessiv-kompulsiv lidelse (tvangsnevrose) opplever personen angst for tanker (obsesjoner) eller bestemte handlinger (kompulsjoner). Ved agorafobi er personen redd for å gå ut og være alene. Ved en enkel fobi er angsten knyttet til bestemte ytre forhold som f.eks. lukkede rom (klaustrofobi) eller insekter (edderkoppfobi).

Behandlingsmulighetene er gode. Valg av behandling avhenger av type angstlidelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.