Giftighet er et uttrykk i toksikologien for å beskrive en kjemisk forbindelses egenevne til å forårsake akutt forgiftning. Egengiftighet (engelsk intrinsic toxicity) er derfor et riktigere uttrykk.

Faktaboks

Etymologi
engelsk toxicity

Når det gjelder menneskers kontakt med kjemiske forbindelser, er det viktig å skille mellom forbindelsens egengiftighet og den potensielle fare for helseskade som kan følge av nærkontakt med forbindelsen.

Farlighetsgraden (engelsk hazard) ved potensiell eksponering for eller arbeid med selv meget akutt-toksiske forbindelser trenger ikke nødvendigvis være stor dersom man unngår innånding eller kontakt med forbindelsen på en måte som gjør at det tas opp i kroppen. På den annen side kan en kjemisk forbindelse med relativt lav giftighet medføre stor risiko for helseskade, dersom man omgås forbindelsen på en måte som fører til stort opptak i kroppen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg