Gingivektomi er kirurgisk fjerning av tannkjøtt, gingiva. Dette er en type kirurgisk behandling av tannkjøttsykdommen periodontitt som tannlegene brukte mye før i tiden.

Faktaboks

Uttale
gingivektomˈi
Etymologi
av latin gingiva, ‘tannkjøtt’, og gresk -ektome, ‘utskjæring’

Grunnlaget for slik fjerning av tannkjøttet var at tannlegen skulle komme ordentlig til tannrøttene slik at de kunne gjøres rene ved skraping med cyretter. Videre skulle det lette renholdet for pasienten, noe det viste seg ikke å gjøre. Konsekvensen av denne behandlingen var at pasientene fikk «lange tenner» og dessuten følgetilstander som ising og noen ganger pulpanekrose på grunn av påvirkningen, samt at man kunne få rotcaries på de eksponerte røttene.

Gingivektomi ansees i dag som å ha et svært uheldig estetisk resultat, og brukes så og si aldri lenger. Behandling i dag gjøres i hovedsak ikke-kirurgisk, men hvis sykdommer er alvorlig nok kan tannlegen velge en annen kirurgisk teknikk, lappoperasjon, som ikke gir så negativt estetisk resultat som gingivektomien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg