Periodontitt.

Periodontitt. Tegningen viser en jeksel som er angrepet av periodontitt. En slik betennelse kan vedvare i mange år uten at pasienten merker det, og kan føre til at tannen løsner og går tapt. En del av roten har mistet forbindelsen med kjevebenet (nede til høyre på bildet).

Av /NTB Scanpix ※.

Periodontitt er en sykdom som medfører at vevet som omgir tennene irreversibelt brytes ned. Dette skjer som følge av betennelse i tannkjøttet.

Faktaboks

Uttale
periodontˈitt
Etymologi
av forstavelsen peri-, 'rundt' og odous, 'tann' og -itis, 'betennelse'
Også kjent som

tidligere kalt tannløsningssykdom

Periodontitt rammer hovedsaklig voksne, selv om det også kan forekomme hos barn og ungdom. Alvorlige former for periodontitt kan resultere i at tenner løsner. Periodontitt deles inn i fire ulike stadier avhengig av alvorlighet (I–IV), og sykdomsprogresjonen deles inn i tre ulike grader (A–C).

Periodontitt kalles ofte bare for tannkjøttbetennelse, men det finnes to former for tannkjøttbetennelse: gingivitt og periodontitt. Gingivitt er en mildere betennelse som alltid forekommer før periodontitt. Gingivitt er reversibel. Dette betyr at tannens festeapparat ikke ødelegges permanent ved gingivitt. Ved periodontitt ødelegges derimot tannens festefibre og det omgivende kjevebeinet.

Nedbrytning av festefibre og beinfestet går som regel langsomt. Behandling av den kroniske betennelsen i tannkjøttet gjør at man som regel klarer å stanse eller bremse sykdomsutviklingen slik at tennene ikke løsner og tapes.

Utbredelse

Periodontitt er utbredt over hele verden. Cirka halvparten av alle voksne har periodontitt i mindre eller mer alvorlig grad, og det er litt større forekomst blant menn. Periodontitt er den viktigste årsaken til tanntap etter 45-årsalder.

Forekomst av periodontitt er nært knyttet til sosioøkonomiske faktorer og finnes derfor i større og mer alvorlig grad hos grupper med lav sosioøkonomisk status.

Årsak

Periodontitt skyldes bakterier som vokser på tannoverflaten i spalten mellom tannen og tannkjøttet. Dette bakteriebelegget (plakk) vokser ned langs roten og forårsaker betennelse i tannkjøttet. Betennelsen er kroppens reaksjon på bakteriene og et forsøk fra kroppens side på å kvitte seg med bakteriene. Ved periodontitt fører imidlertid denne betennelsen også til nedbrytning av tannens festeapparat (periodontiet). Dersom bakteriebelegget ikke fjernes, vil betennelsen vedvare og nedbrytningen fortsette inntil tannen løsner og faller ut.

Årsaken til periodontitt er dermed bakteriebelegg på tannen, men kroppens immunrespons i form av betennelse er helt sentral i sykdomsutviklingen. Immunresponsen varierer mye mellom mennesker.

Sykdomsutviklingen påvirkes også av genetikk. Andre faktorer som kan påvirke sykdomsforløpet er røyking, stress, medisinbruk og sykdommer som for eksempel diabetes.

Symptomer

Gingivitt forekommer alltid før periodontitt. Symptomene, som er felles for begge, er rødlig og/eller hovent tannkjøtt som blør ved tannpuss eller bruk av tanntråd eller interdentalbørste, det vil si en tannbørste til bruk mellom tennene.

Ofte vil pasienten ikke være oppmerksom på sykdommen før noen tenner har endret posisjon eller løsnet.

Diagnostikk

Tannleger eller tannpleiere diagnostiserer både gingivitt og periodontitt. Dette gjøres ved en klinisk undersøkelse der man evaluerer graden av betennelse i tannkjøttet, samt måler om det har vært nedbrytning av vev rundt tennene. Om man mistenker nedbrytning av vev, tar man også røntgenbilder.

Forebygging

Gingivitt kan forebygges og behandles ved enkle rutiner for tannrengjøring. Periodontitt forebygges ved de samme tiltakene. Pasientens oppgave er dermed å fjerne bakteriebelegg som forekommer over tannkjøttsranden ved hjelp av tannbørste, interdentalbørster eller tanntråd. Hvilke hygieneartikler som fjerner bakteriebelegg mest effektivt vil variere fra pasient til pasient. Bakteriebelegg er ofte avskrapbart og et modent bakteriebelegg kan være synlig for det blotte øyet.

Behandling

Gingivitt behandles ved å fjerne bakteriebelegg ved hjelp av tannbørste, interdentalbørster eller tanntråd. Dersom bakteriebelegget får ligge urørt over tid vil det etter hvert forkalkes av mineraler. Da kan det ikke lengre pusses bort av pasienten selv.

Tannlegens eller tannpleierens oppgave i behandling av gingivitt og periodontitt består derfor i å fjerne bakteriebelegget og tannstein. Dette kalles scaling, depurasjon eller instrumentering. Til dette brukes kyretter og/eller ultrasonisk instrument som begge fjerner belegget mekanisk. Behandling av periodontitt må være systematisk, og pasienten må opprettholde en svært grundig tannhygiene.

I enkelte tilfeller, og som regel kun ved de to mest alvorlige stadiene av periodontitt, kan kirurgisk periodontittbehandling være nødvendig. Det går ut på at tannlegen løsner en del av tannkjøttsranden fra tannen for lettere å komme til og fjerne belegget på tannroten. Prinsippet og formålet ved kirurgisk periodontittbehandling er altså det samme som for ikke-kirurgisk behandling: total fjerning av belegget.

Periodontal regenerasjonsterapi

Periodontal Regenerasjonsterapi
Bildet viser 3 stadier i regenerasjonsterapi.
1) En fortann i underkjeven mangler ben helt ned til rotspissen
2) Det er gjort en regenerasjonsterapi men bare med begrenset effekt
3) Regenerasjonsterapien er gjentatt med svært godt resultat. Både ben og tannfeste
er gjendannet
Periodontal Regenerasjonsterapi
Av .

Det forskes mye på gjenoppretting av tannfestet som er tapt på grunn av periodontitt. Selv om dette er mulig i enkelte tilfeller, er det ofte uforutsigbart og skjer som regel i begrenset grad. Dette kalles regenerasjonsbehandling og gjøres ved bruk av spesielle kirurgiske teknikker. Denne behandlingen er ofte den samme som for kirurgisk periodontittbehandling der man åpner en tannkjøttslapp, renser rotoverflaten og fjerner betennelsesvev. I tillegg introduserer man ulike materialer som skal stimulere kroppen til å gjenskape det som tidligere er nedbrutt av periodontitt: nytt kjevebein, periodontalligamentet (Sharpeys fibre) og rotsement.

Ekte regenerasjon er vanskelig å oppnå fordi man er avhengig av å gjenskape alle disse tre ulike vevene på samme tid.

Prognose

Tennenes prognose ved behandling av periodontitt avhenger av hvor mye av festeapparatet som allerede er ødelagt. Det er som regel mulig å oppnå en god prognosere for tenner som er mulig å holde helt rene og som ikke er altfor løse. Imidlertid kan enkelte ha en genetisk predisposisjon, alvorlig systemisk sykdom og/eller opprettholde røykevaner som gir en dårligere prognose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg