Hjertemonitor er en maskin med skjerm som gir informasjon om hjertets funksjon. Hjertemonitorer finnes i hjerteovervåkningsavdelinger. Maskinen består blant annet av en elektrokardiograf som viser EKG. På hjertemonitorer kan man stille inn ulike alarmer, slik at nødvendig behandling kan settes i gang umiddelbart hvis for eksempel hjertefrekvensen blir for lav.

Hvert hjerteslag visualiseres i et kontinuerlig EKG på en dataskjerm og registreres samtidig av en frekvensteller som angir gjennomsnittlig antall hjerteslag per minutt. I frekvenstelleren er det innebygd et alarmsystem, som varsler overvåkeren ved hjelp av lyd- og lyssignaler hvis antall hjerteslag kommer over eller under grenser som er fastsatt på forhånd, for eksempel 40–150 per minutt. Hvis altså hjerterytmen går forbi øvre grense, 150 per minutt, vil høyfrekvensalarmen tre i funksjon.

Vanligvis er også en skriver koblet til monitoren, mens et minne sørger for at man kan «avspille» de hendelsene som kom umiddelbart før alarmsituasjonen.

Ofte er det innebygd ekstra alarmsystemer som reagerer på andre elektrokardiografiske utslag, slik at man kan bli varslet om forskjellige rytmeforstyrrelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg