hjertemonitor

Hjertemonitor, elektronisk apparatur som finnes i hjerteovervåkingsavdelinger og som kan måle og gjengi den elektriske aktiviteten i hjertet. Apparaturen består av en elektrokardiograf. Denne måler de elektriske spenningsforskjellene som ledsager hjerteaktiviteten, og forsterker og gjengir dem slik at de er lette å avlese. Dessuten er det annen apparatur for registreringer og alarmering, slik at nødvendig behandling kan settes i gang umiddelbart.

Hvert hjerteslag visualiseres i et kontinuerlig elektrokardiogram på en dataskjerm og registreres samtidig av en frekvensteller som angir gjennomsnittlig antall hjerteslag per minutt. Ved hvert hjerteslag høres en lyd, og et lys blinker. I frekvenstelleren er det innebygd et alarmsystem, som varsler overvåkeren ved hjelp av lyd- og lyssignaler hvis antall hjerteslag kommer over eller under grenser som er fastsatt på forhånd, f.eks. 40–150 per minutt. Hvis altså hjerterytmen går forbi øvre grense, 150 per minutt, vil høyfrekvensalarmen tre i funksjon.

Vanligvis er også en skriver koblet til monitoren, mens et minne sørger for at man kan «avspille» de hendelsene som kom umiddelbart før alarmsituasjonen.

Ofte er det innebygd ekstra alarmsystemer som reagerer på andre elektrokardiografiske utslag, slik at man kan bli varslet om forskjellige rytmeforstyrrelser.

Se også hjerteovervåking.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg