hofteleddet

Hofteleddet. Snitt gjennom høyre hofteledd, sett forfra.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Hofteleddet er et stort kuleledd som forbinder lårbeinet med hoftebeinet, slik at det blir bevegelse mellom dem. Leddskålen (acetabulum) er dannet av de tre beina i bekkenet som her vokser sammen i 16–17 års alder. Langs randen av leddskålen er det en fiberbruskring (labrum acetabulare) som gjør leddskålen så dyp at den omslutter omtrent halvdelen av lårbeinshodet (caput femoris). Et slikt ledd, hvor leddhodet gis god støtte av en dyp leddpanne, kalles endo-/enartrose. Innsiden av leddskålen er delvis kledd med hyalin brusk, formet som en halvmåne (facies lunata), siden midtre og nederste del, hvor trykket er ubetydelig, bare er kledd med løst bindevev og fett. Det gir dermed plass til et lite bånd av stramt bindevev, ligamentum capitis femoris, som forbinder lårbeinets leddhode med nedre kant av leddpannen og derved forhindrer at bekkenet hviler med full tyngde på lårbenshodet.

Faktaboks

Også kjent som
articulatio coxae

Bevegelse

Lårbeinet kan i prinsippet beveges i alle retninger i forhold til hoftebeinet og dessuten dreies noe om sin lengdeakse siden det er et kuleledd, men det bremses av leddkapselen. Hofteleddets leddkapsel er, i motsetning til skulderleddets kapsel, forsterket av flere kraftige bånd. Båndet på forsiden, mellom tarmbeinet (os ilium) og lårbeinet, ligamentum iliofemorale, er det sterkeste båndet i kroppen og tåler en belastning på cirka 300 kilo. Det har stor mekanisk betydning og hindrer, sammen med hofteleddets bøyemuskler, overstrekking av hofteleddet. Også andre bånd (ligamentum pubofemorale og ligamentum ischiofemorale) bidrar til å stabilisere lårbeinshodet i leddpannen. Siden disse båndene sammen med resten av den fibrøse kapselen går i en slags spiral med retningen nedover/fremover/innover, reduserer de lårbenets evne til ekstensjon, adduksjon og innoverrotasjon, men tillater fleksjon, abduksjon og utoverrotasjon (som dermed blir leddets kapsulære mønster). Normal fleksjonsevne i selve leddet er cirka 100–110°, mens ekstensjonsevnen bare er 10–20°, forutsatt at bekkenet ikke beveges samtidig.

Hos spedbarn er de tre bekkenbeina ennå ikke vokst sammen i leddpannen. Planet gjennom denne er steilere enn hos voksne (cirka 60° mot 45° hos voksne). Dersom «taket» i leddpannen er grunt, kan det – sammen med en steilere lårbenshals (150° mot 125° hos voksne) – føre til hofteleddsdysplasi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Ida Hagen

Hei!Det hadde vært fantastisk hvis det ved siden av teksten hadde vært en illustrasjon til. Bare et generelt forslag til denne type tekster :)Hilsen ida

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei Ida,Takk for innspill! Du har helt rett i at disse artiklene bør illustreres. Vi får snart på plass et bedre verktøy for publisering av bilder i leksikonet. Da vil vi også finne fram til gode illustrasjoner til disse artiklene.MvhMarte Ericsson RysteRedaktør

svarte Ida Hagen

Så bra, takk for superkjapt svar :)Hilsen ida

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg