inflammasjon

Inflammasjon er det samme som betennelse.

Faktaboks

etymologi:
av latin inflammare, ‘sette i brann’

Inflammere betyr å gjøre betent, gå i betennelse. Begrepet inflammatorisk betyr at noe er ledsaget av eller fører til betennelse.

Kommentarer (5)

skrev Halvor Thunshelle

Hei, det er ikke det samme i henhold til nhi.no. De mener det ikke er infeksjon.

https://nhi.no/sykdommer/hud/diverse/inflammasjon/?page=all

Mvh Halvor Thunshelle

svarte Synøve Kamøy

Hei, Halvor! Takk for at du leser leksikonet og kommer med tilbakemeldinger. Både NHI og vi skriver at inflammasjon ikke er det samme som infeksjon, men at inflammasjon er det samme som betennelse. Betennelse er vevets reaksjon på skade, og denne skaden kan skyldes blant annet en infeksjon (med virus eller bakterier) eller andre typer skadelig påvirkning. Håper dette var til hjelp! Synøve Kamøy, lege og redaktør

skrev Halvor Thunshelle

Jeg tenkte på at det står at inflammasjon er det samme som betennelse. Nhi: "På norsk bruker vi ofte betegnelsen betennelse om inflammasjon, men "betennelse" er et upresist begrep og skiller ikke mellom inflammasjon og infeksjon. Mens inflammasjon er enhver reaksjon i kroppen på et skadelig stimuli, så er infeksjon en inflammasjon forårsaket av bakterier og virus."

svarte Synøve Kamøy

Det har du helt rett i - betennelse er et uspesifikt begrep, men det nærmeste norske begrepet vi har som kan tilsvare inflammasjon. Vi har som praksis i leksikonet at vi foretrekker å bruke norske begreper fremfor latin-deriverte begreper. Det kan likevel komme tydeligere frem i våre artikler om disse begrepene hva som er forskjellene og nyansene. Dette er viktige temaer som vi er i en prosess med å forbedre - her er din tilbakemelding veldig verdifull!

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg