Inflammasjon er det samme som betennelse. Begrepet inflammasjon omfatter all betennelse, uansett årsak. Infeksjoner, derimot, er en undergruppe betennelser som skyldes mikroorganismer, som for eksempel bakterier eller virus.

Utvikling av inflammasjon er normalt en viktig beskyttelsesprosess for kroppen mot fysisk og kjemisk skade og mot infeksjoner.

Inflammasjon gir symptomer som hevelse, ømhet, rødme og varmeøkning i det aktuelle området. En normal inflammasjonsprosess fører til uskadeliggjøring av bakterier og til reparasjon av vevsskader. Men inflammasjoner kan i seg selv også føre til vevsskade og sykdom. Eksempler på dette er leddinflammasjonen ved urinsyregikt som utløses av urinsyrekrystaller i leddhinnen og inflammasjonen ved kroniske revmatiske sykdommer, hvor det som utløser inflammasjonen forblir i kroppen eller hvor de normale mekanismene for inflammasjonens opphør ikke fungerer.

Ved kronisk revmatisk inflammatorisk sykdom spiller også autoimmunitet en rolle, det vil si at kroppen ikke kan registrere forskjell på det som utløser inflammasjonen og kroppens eget vev.

Inflammasjon er en meget kompleks prosess, hvor arvelige faktorer, flere ulike celletyper (særlig hvite blodceller) og forbindelser som produseres av disse cellene, samt utvikling av autoimmunitet spiller en rolle. Anti-inflammatoriske legemidler gis når inflammasjonen fører til sykdom. Legemidlene er rettet mot bestanddeler eller produkter av de ulike cellene som deltar i inflammasjonen.

Begrepet inflammere betyr å gjøre betent, gå i betennelse.

Begrepet inflammatorisk betyr som er ledsaget av eller fører til betennelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.