Intervensjonsepidemiologi, brukes som betegnelse når epidemiologiske metoder brukes til å studere virkningen av forebyggende tiltak i definerte grupper, gjerne (høy)risikogrupper. Man bruker da metodene som hjelpemiddel til å evaluere (kontrollere) den forebyggende virkningen av de forebyggende tiltakene man iverksetter i risikogruppen. Kohortmetoden har vært brukt mest til dette formålet.

Når man gjennomfører slike studier, benytter man de kunnskapene om kjente sykdomsårsaker som er avdekket gjennom analytisk epidemiologi til å forebygge skadevirkningene av disse kjente skadefaktorene. Man kan også gjennomføre slike studier når man griper inn overfor faktorer som er kjent for å forsterke virkningen av en annen skadelig faktor, for eksempel ved å hjelpe personer som tidligere har vært utsatt for asbest til å slutte å røyke. Slike studier har avdekket at risikoen for asbestbetinget lungekreft da kan reduseres til en tredel i løpet av 10 år. Ved intervensjonsstudier benyttes epidemiologiske metoder som hjelpemiddel både i planleggingen av studien og til å evaluere virkningen av de forebyggende tiltakene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg