Eversjon og inversjon
Eversjon og inversjon
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Inversjon og eversjon er en kombinasjon av tre bevegelser i fot- og ankelregionen, med stillingsendring i subtalarleddet (articulatio subtalaris), i talonavicularleddet (articulatio talonavicularis) og i calcaneocuboidleddet (articulatio calcaneocuboidea).

Faktaboks

Etymologi
av latin: inversio, ‘omvending, omflytting’, og eversio, ‘vridning utover, vrenge med innsiden ut’

Ved en inversjon er en varus-bevegelse i subtalarleddet kombinert med en adduksjon og en plantarfleksjon av foten. Bevegelsen kan hovedsakelig utføres ved hjelp av musculus tibialis posterior samt musculus triceps surae.

Ved en eversjon er en valgus-bevegelse i subtalarleddet kombinert med en abduksjon og en dorsalfleksjon av foten. Bevegelsen kan hovedsakelig utføres ved hjelp av musculus fibularis longus & brevis samt musculus extensor digitorum longus.

Bevegelsene skjer rundt en akse som går på skrå: fortil gjennom talonavicularleddet, baktil litt lateralt for spissen av hælbenet (tuber calcanei). Aksen «løfter» seg fortil og danner cirka 20° med horisontalplanet, og samtidig cirka 20° med sagittalplanet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg