Skjedekrans

Skjedekransen er en smal slimhinnefold som finnes like innenfor skjedeinngangen. Alle har forskjellig skjedekrans. Skjedekransen ble tidligere omtalt som jomfruhinnen, fordi man trodde at det var en hinne som skulle sprekke under første samleie og føre til blødninger. Dette er ikke riktig.

Jomfruhinnen er det samme som skjedekrans. Begrepet «jomfruhinne» er blitt kritisert som foreldet og misvisende, da det kan gi et galt bilde av denne slimhinnefolden, dens utseende og egenskaper.

Faktaboks

Også kjent som
gresk: hymen møydomshinnen, skjedekrans

Man kan ikke se utifra skjedekransen om en kvinne har hatt samleie.

Andre uttrykk som brukes er hymen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Lise Flemmen

Hadde det vært mulig å brukt skjedekrans istedet for jomfruhinne? Jomfruhinne kan føles krenkende mot kvinner og det er faktisk skjedekrans som er fagbegrepet.

skrev Per Holck

Kjære Lise Flemmen. Det er ikke min erfaring at begrepet "jomfruhinne" er utdatert som uttrykk. Jeg har spurt mine medisinstudenter, og omtrent halvparten visste ikke hva "skjedekrans" var. At uttrykket skulle være krenkende kan jeg heller ikke forstå, og jeg synes - så lenge begge betegnelser brukes i artikkelen - at den foreløpig skal være som den er. Kanskje vil "skjedekrans" etterhvert bli så vanlig at det rettferdiggjør bytte av ordet. Takk for henvendelsen! Hilsen Per Holck

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg