Skjedekrans, hymen, ringformet slimhinnefold med elastisk bindevev like bak inngangen til skjeden. Skjedekransen dannes i fostertiden som en elastisk membran: en sammenvoksningsflate mellom livmor- og den ytre delen av skjederøret, fra henholdsvis det mesodermale og det endodermale kimblad.

Under småbarnsalderen blir den til en bindevevsfold med en åpning som er stor nok til at menstruasjonsblodet senere kan passere. Kanten på denne åpningen overstrekkes vanligvis under det første samleiet, noe som ofte ledsages av en lett blødning. Dersom skjedekransen er tykk og mindre elastisk kan det være smertefullt for kvinnen å gjennomføre de første samleiene. Etter en fødsel er det vanligvis bare små rester igjen av skjedekransen (carunculae hymenales). Åpningen kan også utvides ved regelmessig bruk av tamponger.

I svært sjeldne tilfeller mangler åpningen i skjedekransen helt (atresi), slik at menstruasjonsblodet ikke kan komme fritt ut, men samler seg i skjeden (hematokolpos), i livmoren (hematometra), eller i egglederen (hematosalpinx). Dette merkes ved at de første menstruasjonene (menarke) skjer i form av månedlige smerter uten blødning. Strukturen må da åpnes operativt.

En inspeksjon av skjedekransen vil ikke nødvendigvis kunne avsløre om kvinnen har hatt et tidligere samleie, noe man trodde tidligere og derfor kalte skjedekransen for jomfruhinne

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.