Skjedekrans

Skjedekransen er en smal slimhinnefold som finnes like innenfor skjedeinngangen. Alle har forskjellig skjedekrans. Skjedekransen ble tidligere omtalt som jomfruhinnen, fordi man trodde at det var en hinne som skulle sprekke under første samleie og føre til blødninger. Dette er ikke riktig.

Skjedekrans er en ringformet slimhinnefold med elastisk bindevev like bak inngangen til skjeden. Man kan ikke se utifra skjedekransen om en kvinne har hatt samleie.

Faktaboks

Også kjent som

møydomshinne, jomfruhinne, hymen

Utvikling

Skjedekransen dannes i fostertiden som en elastisk membran. Den er en sammenvoksningsflate mellom det indre skjederøret som blir til livmoren, og det som blir den ytre delen av skjeden.

I småbarnsalderen blir den til en bindevevsfold med en åpning som er stor nok til at menstruasjonsblodet senere kan passere. Kanten på denne åpningen overstrekkes vanligvis under det første samleiet, noe som ofte ledsages av en lett blødning. Dersom skjedekransen er tykk og mindre elastisk kan det være smertefullt for kvinnen å gjennomføre de første samleiene. Åpningen kan også utvides ved regelmessig bruk av tamponger. Etter en fødsel er det vanligvis bare små rester igjen av skjedekransen (carunculae hymenales).

Manglende åpning

I svært sjeldne tilfeller mangler åpningen i skjedekransen helt (atresi), slik at menstruasjonsblodet ikke kan komme fritt ut, men samler seg i skjeden (hematokolpos), i livmoren (hematometra) eller i egglederen (hematosalpinx). Dette merkes ved at de første menstruasjonene (menarke) skjer i form av månedlige smerter uten blødning. Strukturen må da åpnes operativt.

Begrepet «jomfruhinne»

En inspeksjon av skjedekransen vil ikke kunne avgjøre om kvinnen har hatt et tidligere samleie, noe man trodde tidligere og derfor kalte skjedekransen for jomfruhinne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg