samleie

Samleie

Heterofilt samleie. Samleie gjennomføres i ulike stillinger. En vanlig stilling er den såkalte misjonærstillingen, der kvinnen ligger på ryggen med mannen over seg.

Av /Store norske leksikon ※.

Samleie er i vanlig språkbruk den seksuelle handlingen der (vanligvis) to personer har sex sammen på den måten at de er nakne og stimulerer hverandres kjønnsorganer.

Faktaboks

Også kjent som

Coitus

Samleiet kan foregå på mange måter, på mange steder og i ulike stillinger. Det foreligger en mengde litteratur om menneskers samleieaktivitet, og undersøkelser viser at variasjonsbredden i atferd på dette området er meget stor. Normalitetsbegrepet for samleiet blir irrelevant.

Heteroseksuelt samleie

Ved heteroseksuelt samleie vil, etter at begge parter har stimulert hverandre til passelig kåthet, vanligvis mannens stive penis gli inn og ut av kvinnens skjede. Man snakker imidlertid også om anale samleier hvor mannens penis går inn og ut av kvinnens endetarmsåpning. Noen vil også si at de har samleie når de gjensidig masturberer hverandre ved bruk av hender, munn eller andre virkemidler.

Homoseksuelt samleie

I likekjønnete forhold er bruken av ordet samleie mer omdiskutert fordi ordet først og fremst knyttes opp mot heteroseksuell praksis. Likevel vil mange homoseksuelle menn si de har samleie både når det er snakk om bruk av analåpning, munn, hender eller annet. Homoseksuelle kvinner (lesbiske) kan bruke samleiebetegnelsen på samme måte som beskrivelse av gjensidig masturbering ved bruk av hender, munn eller annet. Selv om det for dem er fravær av penis, kan noen i blant eller alltid bruke penisliknende hjelpemiddel (dildo, strap-on).

Virkninger

Samleie gir en lystfylt seksuell stimulering som kan utløse orgasme og eventuell sædutløsning. Samleiet er, i heteroseksuell sammenheng, som regel en forutsetning for befruktning, selv om det finnes andre befruktningsmetoder som kan anvendes av alle kjønn (se assistert befruktning).

Samleie har stor følelsesmessig betydning. Det gir opplevelse av spenning, avspenning, bekreftelse, intimitet, nærhet og kjærlighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg