Samleie er i vanlig språkbruk den seksuelle handlingen der (i regelen) to personer har sex sammen på den måten at de er nakne og stimulerer hverandres kjønnsorganer

Ved heteroseksuelt samleie vil, etter at begge parter har stimulert hverandre til passelig kåthet, vanligvis mannens stive penis gli inn og ut av kvinnens skjede. Man snakker imidlertid også om anale samleier hvor mannens penis går inn og ut av kvinnens endetarmsåpning. Noen vil også si at de har samleie når de gjensidig masturberer hverandre ved bruk av hender, munn eller andre virkemidler.

I likekjønnete forhold er bruken av ordet samleie mer omdiskutert fordi det først og fremst knyttes opp mot heteroseksuell praksis. Likevel vil mange homoseksuelle menn si da har samleie både når det er snakk om bruk av analåpning, munn, hender eller annet. Homoseksuelle kvinner (lesbiske) kan bruke samleie-betegnelsen på samme måte som beskrivelse av gjensidig masturbering ved bruk av hender, munn eller annet. Selv om det for dem er fravær av penis, vil noen alltid eller til tider bruke penisliknende hjelpemiddel (dildo, strap-on etcetera).

Samleie gir en lystfylt seksuell stimulering som kan kulminere i orgasme og eventuell sædutløsning. Samleiet er i heteroseksuell sammenheng, som regel en forutsetning for befruktning, selv om det finnes andre befruktningsmetoder som kan anvendes av alle kjønn. Samleie har stor følelsmessig betydning. Det gir opplevelse av spenning, avspenning, bekreftelse, intimitet, nærhet og kjærlighet.

Samleiet kan foregå på mange måter, på mange steder og i ulike stillinger. Det foreligger en mengde litteratur om menneskers samleieaktivitet, og undersøkelser viser at variasjonsbredden i atferd på dette området er meget stor. Normalitetsbegrepet for samleiet blir irrelevant.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.