Karsinogen er kjemiske eller fysiske faktorer som kan fremkalle kreft. Både enkelte stoffer og eksponeringer som foregår over tid kan være karsinogene. Eksempler er mineralet asbest, radioaktiv stråling og humant papillomavirus (HPV).

Faktaboks

Uttale
karsinogˈen
Etymologi
av gresk ‘kreps, kreft’ og -gen

Som regel er disse forbindelsene også mutagene (mutasjonsfremkallende), i blant etter en aktiverende omdannelse i leveren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Janne Horn Erath

Karsiongener begrenser seg ikke kun til kjemiske forbindelser. Elektromagnetiske felt/elektromagnetisk stråling oppfattes helst som fysiske fenomener, og både lavfrekvent og høyfrekvent stråling er av IARC klassifisert som "potensielt kreftfremkallende" (klasse 2b). Forskere har også tatt til orde for at denne klassifiseringen er overmoden for revidering, og at "sannsynlig kreftfremkallende" (klasse 2a) eller "kreftfremkallende" (klasse 1) er en riktigere klassifisering. Fysisk stråling skaper kalsiumflux i cellemembraner som kan skape frie radikaler i cellene, som i sin tur antas å kunne forårsake kreft (Martin Pall, 2013: Electromagnetic fields act via activation of voltage-gated calcium channels to produce beneficial or adverse effects).

svarte Marit M. Simonsen

Hei! Takk for innspillet om at karsinogener også omfatter fysiske faktorer, det har du helt rett i, og artikkelen er oppdatert for å reflektere dette. Elektromagnetisk stråling omfatter svært ulike typer stråling, se for eksempel vår artikkel: https://snl.no/elektromagnetisk_str%C3%A5ling. IARCs inndeling i kategorier omhandler hvor mye evidens vi har samlet om stoffet eller eksponeringen, og reflekterer ikke hvor farlig noe er i seg selv. (Se for eksempel denne avklaringen: http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/opinions_layman/en/electromagnetic-fields/glossary/ghi/iarc-classification.htm) Den foreløpige listen demonstrerer dette tydelig. Her er for eksempel kreftrisikoen fra alkohol i samme kategori som radium (gruppe 1), mens lavfrekvente magnetiske felt foreløpig havner i samme gruppe som syltede grønnsaker (kimchi) og snekkervirksomhet (2b). Kategoriene reflekterer således det eksisterende kunnskapsnivået - at man har sett korrelasjoner, men ikke kunnet utelukke andre forklaringer. Kategorien reflekterer altså ikke reelt farenivå eller effektstørrelse, altså hvor mange som eventuelt vil få kreft av eksponering. Listen: https://monographs.iarc.fr/list-of-classifications-volumes/ Som leksikon beskriver vi det som er etablert kunnskap. Dersom endringer i IARCs klassifiseringer har konsekvenser for våre artikler setter vi pris på innspill. Hilsen Marit (redaktør)

skrev Janne Horn Erath

Hvis virus kan være et karsiongen, så ville jeg kanskje også føyet til "biologiske faktorer", ettersom virus betegnes som en "mikroorganisme" (dog muligens ikke en levende en) i SNL?

svarte Line Marie Berteussen

Tusen takk for innspill! Vi vil ta det videre med artikkelforfatter.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg