De kubiske levercellene (hepatocytter) er samlet i såkalte leversmålapper (lobuli hepatis), som er polygonale eller mangekantede, 1–2 millimeter store enheter, atskilt med en tynn bindevevskapsel (stroma). Innenfor disse er levervevet (parenkymet) ordnet i form av strenger av kubisk epitel med mikrovilli, som ligger etter hverandre og peker mot en sentralvene (vena centralis) i smålappens sentrum.
Inn i hver leversmålapp kommer arterielt blod fra leverarterien (arteria hepatica) og portalt blod fra portvenen (vena portae). Begge blander seg og strømmer langsomt langsetter levercellestrengene i utvidete ganger eller sinusoider. Cellene får på den måten tilført både oksygen og næringsstoffer. Levercellene bearbeider næringsstoffene og danner blant annet galle, som ledes ut av leversmålappen gjennom egne ganger mellom levercellene. Der hvor tre smålapper støter sammen, danner bindevevskapslene såkalte periportale felt som inneholder en leverarterie, en portvene og en intrahepatisk gallegang. Til sammen kalles disse tre kartypene Glisson's triade (etter den engelske anatomen Francis Glisson, 1597-1677). Sinusoidene er innvendig kledd med et spesielt enlaget plateepitel som her kalles fenestrert endotel – "fenestrert" fordi cellene har åpninger (av latin: fenestra, 'vindu'). Dette endotelet er adskilt fra hepatocyttene ved en smal spalt, spatium perisinusoideum eller Disses rom. Sinusoidenes blod kommer altså ikke i direkte kontakt med hepatocyttene. På grunn av det fenestrerte endotelet vil plasma som siver ut gjennom veggen i sinusoidene komme i kontakt med levercellenes overflate (som har mikrovilli), noe som har betydning for utvekslingen av stoffer mellom portalblodet og leveren.
I sinusoidveggene finner vi også en type makrofager, de såkalte Kupfferske stjerneceller, som fjerner gamle røde blodceller og andre avfallsstoffer i sirkulasjonen, samt Ito-celler som muligvis regulerer blodgjennomstrømingen i sinusoidene.
Blodet ledes gjennom sinusoidene til en sentralvene (vena centralis) midt i leversmålappen, og forenes til større samlevener som til slutt munner ut i nedre hulvene (vena cava inferior).
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.