kiropraktikk

Kiropraktikk omfatter diagnostikk, behandling og forebyggelse av sykdom og plager i nerve-, muskel- og skjelettsystemet, spesielt tilstander som involverer ryggsøylen.

Faktaboks

uttale:
kiropraktˈikk
etymologi:
av kiro- og gresk praktikos, ‘praktisk’ av prattein, ‘gjøre’

En kiropraktorkonsultasjon består av en grundig sykehistorie, relevante nevrologiske og ortopediske undersøkelser og vurdering av vev, funksjon, styrke, bevegelighet og smerte i det aktuelle området. Selve behandlingen består av informasjon, manipulasjon, traksjon, bløtdelvevsbehandling, tøyninger og tilpassede øvelser. Enkelte kiropraktorer tilbyr ultralydundersøkelse og trykkbølgebehandling. Som ved all annen effektiv behandling kan det oppstå bivirkninger ved kiropraktorbehandling. Lette bivirkninger som forbigående smerte og ubehag omkring manipulasjonsstedet er relativt vanlig, særlig etter de første behandlingene. Alvorlige bivirkninger er svært sjeldne.

Kiropraktorpasienter får refundert en del av utgiftene til behandling fra Helfo. En kiropraktor har anledning til å sykemelde pasienter, henvise til røntgenundersøkelse, spesialisthelsetjeneste og fysioterapi.

Forskningsaktiviteten innen kiropraktikk øker. Det er enighet om at kiropraktikk har effekt på nakke og ryggsmerter, og visse former for hodepine. Behandlingsformen anbefales i kliniske retningslinjer.

Historikk

Kiropraktikkens historie startet på slutten av 1800-tallet i USA da dens grunnlegger Daniel David Palmer (1845–1913) utviklet den første kiropraktiske sykdomsteori ved å sette ryggsøylens funksjon i sammenheng med nervesystemets funksjon.

Offentlig godkjenning av kiropraktorer (autorisasjon) ble vedtatt av Stortinget i 1988. Kiropraktor er en beskyttet tittel med status som primærkontakt med selvstendig behandler- og diagnoseansvar innenfor sitt virkeområde på linje med leger, tannleger og psykologer. Utdannelsen er normert til 5,5 års universitetsstudium og foregår ved egne colleger og universiteter. Kandidatene får tittelen cand. manu. Etter utdannelsen følger ett års turnustjeneste. I Norden undervises det i kiropraktikk i Danmark, ved Odense Universitet. Norsk Kiropraktor Forening (stiftet 1935) har ca. 1000 aktive medlemmer (2019).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg