Kiropraktikk, omfatter diagnostikk, behandling og forebyggelse av lidelser i nerve-, muskel- og skjelettsystemet, spesielt tilstander som involverer ryggsøylen. Behandlingsformen er nært beslektet med manuell fysioterapi, naprapati og osteopati.

En kiropraktorkonsultasjon består foruten sykehistorie av relevante nevrologiske og ortopediske undersøkelser og vurdering av vev, funksjon, styrke, bevegelighet og smerte i det aktuelle området. Selve behandlingen består av informasjon, manipulasjon, traksjon, bløtdelvevsbehandling, tøyninger og øvelser. Som ved all annen behandling kan det oppstå bivirkninger ved kiropraktisk behandling. Lette bivirkninger som forbigående smerte og ubehag omkring manipulasjonsstedet er relativt vanlig. Alvorlige bivirkninger som hjerneslag og permanent nerveskade er imidlertid svært sjeldne.

Offentlig godkjenning av kiropraktorer (autorisasjon) ble vedtatt av Stortinget i 1988. Kiropraktor er en beskyttet tittel med status som primærkontakt med selvstendig behandler- og diagnoseansvar innenfor sitt virkeområde på linje med leger, tannleger og psykologer. Utdannelsen er normert til 5,5 års universitetsstudium og foregår ved egne colleger og universiteter. Kandidatene får tittelen cand. manu. Etter utdannelsen følger ett års turnustjeneste. I Norden undervises det i kiropraktikk i Danmark, ved Odense Universitet. Norsk Kiropraktor Forening (stiftet 1935) har (2006) ca. 340 aktive medlemmer. Med henvisning fra lege får pasientene refundert en del av utgiftene til behandling fra folketrygden. En kiropraktor har anledning til å sykemelde pasienter, henvise til røntgenundersøkelse, spesialisthelsetjeneste og fysioterapi.

Forskningsaktiviteten innen kiropraktikk øker. De vitenskapelige undersøkelsene har til nå vært beheftet med en del metodologiske problemer. Til tross for dette er det enighet om at kiropraktikk har effekt på nakke og ryggsmerter, og visse former for hodepine.

Kiropraktikkens historie startet på slutten av 1800-tallet i USA da dens grunnlegger Daniel David Palmer (1845–1913) utviklet den første kiropraktiske sykdomsteori ved å sette ryggsøylens funksjon i sammenheng med nervesystemets funksjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.