Manipulasjonsbehandling av korsrygg
Manipulasjonsbehandling av korsrygg utført av kiropraktor. En veldokumentert behandlingsmetode for å avhjelpe ryggplager.
Manipulasjonsbehandling av korsrygg

Kiropraktikk omfatter diagnostikk, behandling og forebygging av skader, plager og smertetilstander i bevegelsesapparatet og innvirkningen dette har på nervesystemet og individets generelle helsetilstand. Kiropraktisk behandling er individtilpasset og omfatter manuelle metoder kombinert med en rekke andre tiltak som trening, råd og veiledning.

Faktaboks

Uttale
kiropraktˈikk
Etymologi
av kiro- og gresk praktikos, ‘praktisk’ av prattein, ‘gjøre’

En kiropraktorkonsultasjon består av en grundig sykehistorie, relevante nevrologiske og ortopediske undersøkelser og vurdering av vev, funksjon, styrke, bevegelighet og smerte i det aktuelle området. Selve behandlingen består av informasjon, manipulasjon, traksjon, bløtdelvevsbehandling, tøyninger og tilpassede øvelser. Enkelte kiropraktorer tilbyr ultralydundersøkelse og trykkbølgebehandling. Som ved all annen effektiv behandling kan det oppstå bivirkninger ved kiropraktorbehandling. Lette bivirkninger som forbigående smerte og ubehag omkring manipulasjonsstedet er relativt vanlig, særlig etter de første behandlingene. Alvorlige bivirkninger er svært sjeldne.

Kiropraktorpasienter får refundert en del av utgiftene til behandling fra HELFO. En kiropraktor har anledning til å sykemelde pasienter, henvise til røntgenundersøkelse, spesialisthelsetjeneste og fysioterapi.

Forskningsaktiviteten innen kiropraktikk øker. Det er enighet om at kiropraktikk har effekt på nakke og ryggsmerter, og visse former for hodepine. Behandlingsformen anbefales i kliniske retningslinjer.

Forskningsstiftelsen Et liv i bevegelse (ELIB) ble opprettet av Norsk Kiropraktorforening i 2011 og skal bidra til fagutvikling, kompetanseheving – og kvalitetssikring av helsetjenester innenfor nerve-, muskel- og skjelettområdet ved å stimulere til forskerrekruttering og vitenskapelig forskning. ELIB mottar en bevilgning over Helse- og Omsorgsdepartementet sitt budsjett. Statsstøtten er øremerket stiftelsens forskningsformål. ELIB mottar også støtte fra Norske Kiropraktorers Etter- og videreutdanningsfond som får tilskudd tilsvarende fem prosent av utgifter folketrygden har til behandling hos kiropraktor.

Historikk

Kiropraktikkens historie startet på slutten av 1800-tallet i USA da dens grunnlegger Daniel David Palmer (1845–1913) utviklet den første kiropraktiske sykdomsteori ved å sette ryggsøylens funksjon i sammenheng med nervesystemets funksjon.

Offentlig godkjenning av kiropraktorer (autorisasjon) ble vedtatt av Stortinget i 1988. Kiropraktor er en beskyttet tittel med status som primærkontakt med selvstendig behandler- og diagnoseansvar innenfor sitt virkeområde på linje med leger, tannleger og psykologer. Utdannelsen foregår ved egne colleger og universiteter i Danmark, Sveits, Spania, Frankrike, England, Skottland, USA, Canada, Australia, Japan og Brasil og er et fem til seks år langt studium, avhengig av studiested. Studiet gir en mastergrad/cand.manu. i Danmark. I Norge kreves deretter ett års turnustjeneste før varig lisens utstedes. Norsk Kiropraktor Forening (stiftet 1935) organiserer cirka 90 prosent av norske kiropraktorer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jonas Frydenberg

Hva med en setning eller to om de pseudovitenskapelige aspektene hva kiropraktikk?

svarte Ida Scott

Hei, takk for kommentar. Den er formidlet videre til fagperson. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg