En kiropraktor er en som utøver kiropraktikk. Tittelen er beskyttet i Norge og kan bare benyttes dersom utøveren har offentlig godkjenning/autorisasjon som kiropraktor. Kiropraktorene ble autorisert helsepersonell i 1989.

Faktaboks

Uttale
kiroprˈaktor

Autorisasjon, etter godkjent universitetsutdanning og ett års turnustjeneste, gir, etter Helsepersonelloven, kiropraktorer rett til å virke som primærkontakt med selvstendig diagnose- og behandleransvar, samt rett til å sykemelde og henvise pasienter videre i helsevesenet.

Kiropraktorer har spesialkompetanse på nerve-, muskel- og skjelettlidelser og behandlingen omfatter forebyggende og oppfølgende tiltak som trening, øvelser, råd og veiledning.

Utdannelsen foregår ved skoler i Danmark, Sveits, Spania, Frankrike, England, Skottland, USA, Canada, Australia, Japan og Brasil og er et fem til seks år langt studium, avhengig av studiested. Studiet gir en mastergrad/cand.manu. i Danmark. I Norge kreves deretter ett års turnustjeneste før varig lisens utstedes.

Det er om lag 1100 kiropraktorer i Norge i 2020. Omlag 90 prosent av disse er medlemmer av Norsk Kiropraktorforening (NKF). Medlemskap i NKF forutsetter eksamen fra et lærested som er godkjent av enten European Council on Chiropractic Education (ECCE) eller The Council on Chiropractic Education International (CCEI), eventuelt er kiropraktorstudent ved en slik utdanningsinstitusjon, og har autorisasjon til å behandle pasienter i Norge ved fullendt utdannelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg