Kjemisk intoleranse er en tilstand der det biokjemisk foreligger en forstyrrelse i omsetningen av et kjemisk stoff i kroppen (enzymmangel), slik at spesielle nedbrytningsprodukter hoper seg opp og kan fremkalle alvorlige symptomer.

Faktaboks

Også kjent som

kjemisk overfølsomhet

Eksempler er intoleranse overfor acetylsalisylsyre og andre salisylater (se salisylatintoleranse), mangel på enzymer for nedbrytning av acetaldehyd fra etanol (som kan føre til antabuslignende symptomer, se disulfiram), og reaksjon på enkelte konserveringsmidler, hvorav hodepine etter inntak av sulfittkonservert rødvin er relativt vanlig.

Vi skiller spesifikk kjemisk intoleranse, der det er påvist en spesifikk enzymdefekt, fra uspesifikk kjemisk overfølsomhet, der det reageres på en rekke forskjellige ubeslektede, kjemiske forbindelser, og der virkemekanismen ikke er identifisert.

Eneste behandling er å unngå det stoffet man har intoleranse overfor. For øvrig er behandlingen symptomatisk. De fleste reaksjonene går over i løpet av et døgn, men de kan være alvorlige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg