Kjemisk intoleranse er en tilstand der det biokjemisk foreligger en forstyrrelse i omsetningen av et kjemisk stoff i kroppen (enzymmangel), slik at spesielle nedbrytningsprodukter hoper seg opp og kan fremkalle alvorlige symptomer.

Eksempler er intoleranse overfor acetylsalisylsyre og andre salisylater (se salisylatintoleranse), mangel på enzymer for nedbrytning av acetaldehyd fra etanol (som kan føre til antabuslignende symptomer, se disulfiram), og reaksjon på enkelte konserveringsmidler, hvorav hodepine etter inntak av sulfittkonservert rødvin er relativt vanlig.

Vi skiller spesifikk kjemisk intoleranse, der det er påvist en spesifikk enzymdefekt, fra uspesifikk kjemisk overfølsomhet, der det reageres på en rekke forskjellige ubeslektede, kjemiske forbindelser, og der virkemekanismen ikke er identifisert.

Eneste behandling er å unngå det stoffet man har intoleranse overfor. For øvrig er behandlingen symptomatisk. De fleste reaksjonene går over i løpet av et døgn, men de kan være alvorlige.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.