acetylsalisylsyre
Molekylmodell av acetylsalisylsyre. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
acetylsalisylsyre
Lisens: CC BY SA 3.0
acetylsalisylsyre
Strukturformel for acetylsalisylsyre
acetylsalisylsyre
Lisens: CC BY SA 3.0

Acetylsalisylsyre er et legemiddel som virker betennelsesdempende (antiinflammatorisk), i tillegg til å være febernedsettende (antipyretisk) og smertestillende (analgetisk).

Faktaboks

Også kjent som
ASA

Legemidlet er også en blodplatehemmer og benyttes derfor forebyggende mot arteriell blodpropp.

Acetylsalisylsyre tilhører legemiddelgruppen NSAIDs (ikke-steroide anti-inflammatoriske legemidler).

Virkning

Acetylsalisylsyre hemmer enzymet syklooksygenase (COX). Dette gir en nedsatt dannelse av prostaglandiner, som spiller en viktig rolle i smerte- og betennelsesreaksjon. Acetylsalisylsyre hemmer også blodplatenes evne til å klumpe seg sammen. Det er dette som gir den antitrombotiske effekten og kan derfor benyttes i forebyggelse av arteriell blodpropp.

Dosering

Den kliniske effekten av acetylsalisylsyre avhenger av dosen. For å oppnå en betennelsesdempende effekt, kreves det ofte en høyere dosering enn ved smertebehandling. Mens acetylsalisylsyre i lave doser gir en antitrombotisk effekt.

Bivirkninger

Vanlige bivirkninger ved bruk av acetylsalisylsyre er milde magesmerter, kvalme, oppkast og løs avføring (diaré). Magesår er en mer sjelden bivirkning.

Acetylsalisylsyre bør ikke kombineres med legemidler fra den samme legemiddelgruppen, NSAIDs.

Kjemiske egenskaper

Systematisk navn: 2-acetoksybenzosyre. Kjemisk formel: CH3COOC6H4COOH.

Acetylsalisylsyre er en fargeløs, krystallinsk forbindelse med sur smak og uten lukt. Syren er lett løselig i alkohol og eter, og tungt løselig i vann. Smelter ved rask oppvarming mellom 135 °C og 141 °C.

Historisk

Salisylsyre, som utvinnes fra piletrær, var kjent i tradisjonsmedisinen som virksom mot blant annet feber og smerte. Ved å avlede salisylsyre ved acetylering oppdaget man at stoffet beholdt sin virkning, men ble mindre irriterende å innta. Det tyske legemiddelfirmaet Bayer var først ute med å markedsføre Aspirin i 1897.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg