Acetylsalisylsyre er et legemiddel som virker betennelsesdempende (antiinflammatorisk), i tillegg til å være febernedsettende (antipyretisk) og smertestillende (analgetisk).

Legemidlet er også en blodplatehemmer og benyttes derfor forebyggende mot arteriell blodpropp.

Acetylsalisylsyre tilhører legemiddelgruppen NSAIDs (ikke-steroid anti-inflammatorisk legemiddel).

Acetylsalisylsyre hemmer enzymet syklooksygenase (COX). Dette gir en nedsatt dannelse av prostaglandiner, som spiller en viktig rolle i smerte- og betennelsesreaksjon. Acetylsalisylsyre hemmer også blodplatenes evne til å klumpe seg sammen. Det er dette som gir den antitrombotiske effekten og kan derfor benyttes i forebyggelse av arteriell blodpropp.

Den kliniske effekten av acetylsalisylsyre avhenger av dosen. For å oppnå en betennelsesdempende effekt, kreves det ofte en høyere dosering enn ved smertebehandling. Mens acetylsalisylsyre i lave doser gir en antitrombotisk effekt.

Vanlige bivirkninger ved bruk av acetylsalisylsyre er milde magesmerter, kvalme, oppkast og løs avføring (diaré). Magesår er en mer sjelden bivirkning.

Acetylsalisylsyre bør unngås å kombinere med legemidler fra den samme legemiddelgruppen, NSAIDs.

Systematisk navn: 2-acetoksybenzosyre. Kjemisk formel: CH3COOC6H4COOH.

Acetylsalisylsyre er en fargeløs, krystallinsk forbindelse med sur smak og uten lukt. Syren er lett løselig i alkohol og eter, og tungt løselig i vann. Smelter ved rask oppvarming mellom 135 °C og 141 °C.

Salisylsyre, som utvinnes fra piletrær, var kjent i tradisjonsmedisinen som virksom mot blant annet feber og smerte. Ved å avlede salisylsyre ved acetylering oppdaget man at stoffet beholdt sin virkning, men ble mindre irriterende å innta. Det tyske legemiddelfirmaet Bayer var først ute med å markedsføre aspirin i 1897.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.