Koarktasjon, forsnevring på aorta (hovedpulsåren), lokalisert i aortabuen etter stedet der den venstre kragebensarterien forlater aorta (nær innløpsstedet for ductus arteriosus, det embryonale blodkar mellom det store og lille kretsløp).

Misdannelsen er medfødt. I 2/3 av tilfellene er den assosiert med misdannelse i aortaklaffene (bicuspidal aortaklaff, dvs. to i stedet for tre klaffeseil i aortaostiet).

Koarktasjon fører til hypertensjon (forhøyet blodtrykk) i områder som forsynes av blodårer som går av fra aorta før forsnevringen, og lavt blodtrykk i områdene etter forsnevringen. Karakteristisk funn er høyt blodtrykk på overarmen (overekstremitetene) og lavt på låret (underekstremitetene).

Tilstanden behandles med operativ korreksjon av det forsnevrede partiet, ideelt i 2–4-årsalderen. I enkelte tilfelle kan også implantasjon av en stent (gitterformet rør) uten operasjon, for å vide ut karet, være et alternativ.

Dersom tilstanden ikke behandles, dør rundt halvparten av pasientene i løpet av første leveår. 90 % av de som overlever de første to årene dør før fylte 55 år av hjertesvikt på grunn av økt belastning og fortykkelse av venstre hjertehalvdel, av hjerneblødning på grunn av det høye blodtrykket eller av komplikasjoner til infeksjoner i de misdannede områdene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.