Koarktasjon av aorta, coarctatio aortae, er en medfødt misdannelse av aortabuen hvor denne er innsnevret. Innsnevringen kan være lokalisert til ett sted, og typebenevnes deretter, eller den kan være langstrakt over et område. Innsnevringen kan være i alle grader fra mild, som ikke behøver behandling, til kritisk eller helt avbrutt. Koarktasjon av aorta er ofte koblet til bikuspid aortaklaff, det vil si at hjerteklaffen mellom venstre hjertekammer og hovedpulsåren har to seil (kusper) i stedet for normalt tre.

Faktaboks

Uttale

koarktasj'on av a'orta

Etymologi
av latin cum,’sammen’, arctare, ‘snøre’ og aorta
Også kjent som
latin coarctatio aortae, uttales koarkt'atsio a'orte

Koarktasjon av aorta er oftest lokalisert til bakre del av aortabuen (aorta descendens), etter arterieavgangene til hodet og armene. En forsnevring som sitter her vil gi en blodtrykksforskjell mellom armer og bein. Dette fører til høyt blodtrykk i overkroppen, og en økende belastning av hjertet.

Diagnose

Som oftest blir tilstanden oppdaget ved barselundersøkelsen på grunn av manglende lyskepuls og en bilyd som høres best på ryggen. Tilstanden kan imidlertid utvikle seg de første ukene og derfor oversees i nyfødtperioden. Det er ikke uvanlig at koarktasjon av aorta blir oppdaget tilfeldig senere i livet.

Behandling

Koarktasjon av aorta oppdaget i nyfødtperioden vil bli operert i løpet av få dager. Dersom tilstanden oppdages senere i livet kan man noen ganger behandle med kateterteknikk med innsetting av en stent (et metallgitter) som blåses opp til riktig størrelse av en egnet ballong. Når ballongen tas ned blir stenten stående igjen og holder blodåren åpen.

Selv om koarktasjon av aorta blir behandlet, er det ikke uvanlig at forhøyet blodtrykk vedvarer og man blir anbefalt å bruke blodtrykksmedisiner. En behandlet koarktasjon av aorta kan komme tilbake, og noen ganger må man behandle kirurgisk eller med kateter og stent flere ganger. Av begge disse grunnene anbefales det at pasienter med koarktasjon av aorta går til jevnlige kontroller hele livet, også etter vellykket behandling.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg