Kontusjon er en knusningsskade av vev som oppstår i forbindelse med støt eller slag mot kroppen.

Avhengig av energimengden som leveres og kroppsarealet som treffes vil celler, bindevev og blodkar knuses og rives i stykker på trefningsstedet, både overfladisk og i dypere lag. Det vil samtidig kunne oppstå benbrudd og ytre sårdannelse avhengig av skademekanisme og energimengde som er involvert. De ødelagte cellene vil ikke fungere normalt og dersom et indre organ er truffet vil det påvirke funksjonen avhengig av omfanget av organskade. I betennelsesprosessen som følger vil det sive ut blodceller, væske og proteiner i det skadede området som vil medføre hevelse ( ødem ) og smerte. Blødninger i vevet kan følge av skade på større kar som ytterligere vil forsterke hevelsen, eventuelt at blod samler seg i lukkede rom i vevet ( hematom ).

Dersom hudens overflate skades, oppstår hudavskrap eller knusningsrifter og ofte et blåmerke. Til å begynne med er fargen på blåmerket blå eller blårød men skifter som regel i løpet av noen dager. Først til brunlig, deretter til grønnlig og til lysegul før merket helt forsvinner. Overgangen fra én farge til en annen viser store individuelle variasjoner. Kontusjoner av hud og muskulatur kan være smertefulle og medføre hevelser, bloduttredelser under huden og nedsatt bevegelighet.

Kontusjon av hodet kan føre til hjerneskade ( contusio cerebri ). Kontusjon av hjerte,  lunger og andre indre organer kan forekomme ved trafikkulykker og andre skademekanismer som medfører at kroppen utsettes for store energimengder ( traumatologi ). 

Kontusjoner av hud og muskulatur heves vanligvis uten men. Nedkjøling kan bidra til smertelindring i akuttfasen. Kontusjoner av indre organer krever utredning på sykehus og alvorlighetsgrad vil avhenge av hvilket organ og omfanget av kontusjonsskadene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.