Kostholdsundersøkelser, registreringer av matvareinntak. Undersøkelsene benyttes for å kunne beskrive og vurdere kostholdet til grupper eller individer av befolkningen.

Kostholdsundersøkelser er et redskap i forskningen for å se på sammenhengen mellom kosthold og helse både i kliniske og epidemiologiske studier. Flere variabler er av interesse: inntak av mat- og drikkevarer, energi, næringsstoffer, tilsetningsstoffer og fremmedstoffer, samt måltidsmønster og tilberedningsformer. Innsamlede data kan næringsberegnes eller brukes direkte for vurdering.

Metodene er basert på intervjuer eller spørreskjemaer og kan være retrospektive (konsumet som har funnet sted) eller prospektive (konsumet som finner sted). 24-timers intervju (24 hour recall, hvor personen intervjues om hva som ble spist de siste 24 timene), kosthistorisk intervju (dietary history) og matvarefrekvensskjema er eksempler på retrospektive kostholdsundersøkelser. Prospektive metoder er registrering med mengder i husholdningsmål, registrering med veide mengder og dobbeltporsjonsmetoden (hvor personen samler en identisk porsjon av hva han/hun har spist, til oppbevaring for senere analyse av næringsstoffinnhold). Alle metodene forekommer i forskjellige varianter med forskjellige nøyaktighetsgrader. En rekke studier har vist at energiinntaket er underrapportert på kostholdsundersøkelser.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.