Kostholdsundersøkelser er registreringer av matvareinntak som gjøres for å kunne beskrive og vurdere kostholdet til grupper eller individer av befolkningen.

Kostholdsundersøkelser er et redskap i forskningen for å se på sammenhengen mellom kosthold og helse både i kliniske og epidemiologiske studier. Flere variabler er av interesse:

  • inntak av mat- og drikkevarer
  • energi
  • næringsstoffer
  • tilsetningsstoffer og fremmedstoffer
  • måltidsmønster
  • tilberedningsformer

Innsamlede data kan næringsberegnes eller brukes direkte for vurdering.

Fremgangsmåter

Metodene er basert på intervjuer eller spørreskjemaer og kan være retrospektive (konsumet som har funnet sted) eller prospektive (konsumet som finner sted).

24-timers intervju (24 hour recall, hvor personen intervjues om hva som ble spist de siste 24 timene), kosthistorisk intervju (dietary history) og matvarefrekvensskjema er eksempler på retrospektive kostholdsundersøkelser.

Prospektive metoder er registrering med mengder i husholdningsmål, registrering med veide mengder og dobbeltporsjonsmetoden (hvor personen samler en identisk porsjon av hva han/hun har spist, til oppbevaring for senere analyse av næringsstoffinnhold). Alle metodene forekommer i forskjellige varianter med forskjellige nøyaktighetsgrader.

En rekke studier har vist at energiinntaket er underrapportert på kostholdsundersøkelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg