Kuldemaske
Per Elofsson gikk med kuldemaske, før han gikk sin stafettetappe. Lahti, Finland. Ski VM 2001. Herrestafetten: 4 × 10 km.
Kuldemaske
Av /NTB Scanpix.

Kuldeastma er en tilstand der pasienter får astmasymptomer (tung pust og hoste) når de eksponeres for kald luft.

De aller fleste pasienter som har en kjent astma får økende symptomer når de utsettes for kald luft, men hos enkelte er det kald luft som er den kraftigste stimulus for å utløse symptomer.

Ofte vil kuldeeksponereing være kombinert fysiske anstrengelse. Idretter som innebærer store fysiske anstrengelser under lave temperaturer, som langrenn, synes derfor å ha en overhyppighet av astma. Ved å bruke ulike typer kuldemasker vil luften som pustes inn varmes opp idet den passerer en varmeveksler, og dette kan redusere symptomene.

Inhalasjon av kald luft brukes enkelte steder som en provokasjonstest for å dokumentere at en person lider av astma. Pasienter med kols får også sterkere symptomer når de utsettes for kald luft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg